Rastislav Búgel Zo Slovenska

Veľká kontrola nemocníc: NKÚ preverí vyše 40 zdravotníckych zariadení

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) si posvieti na zdravotnícke zariadenia. Úrad dnes oznámil, že počas dvoch rokov sa ich chystá preveriť viac ako 40.

Ilustračný obrázok k článku Veľká kontrola nemocníc: NKÚ preverí vyše 40 zdravotníckych zariadení
Zdroj: TASR

Pôjde o fakultné, univerzitné i regionálne nemocnice, centrá pre liečbu drogových závislostí či špecializované ústavy. Kontrola má preveriť či efektívne hospodária s peniazmi na zdravotnú starostlivosť i to, ako sú pripravené na elektronické zdravotníctvo a nový platobný mechanizmus DRG.

Posvietia si na nemocnice

Kontrolóri sa zamerajú na obdobie posledných piatich rokov. „V prvej etape prebehne kontrola vo fakultných nemocniciach v Nitre, Banskej Bystrici, Prešove, Nových Zámkoch, Trenčíne, Žiline, Trnave a v univerzitných nemocniciach v Bratislave a Košiciach,“ priblížila hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková. Pripomenula, že analýzy poukazujú na opakujúce sa nedostatky v hospodárení, obstarávaní majetku a služieb či správe majetku nemocníc.

Porovnajú ceny nákupov

Úrad preverí aj nákupy a využívanie zdravotníckych prístrojov nad 200 000 eur. „Kontrolné skupiny porovnajú ceny prístrojov s bežnými cenami na trhu porovnateľných prístrojov s podobnými parametrami, teda či sú ceny prístrojov a náklady na ich opravu primerané. Porovnaním jednotlivých zariadení je zámerom zistiť, ktoré zariadenia poskytujú zdravotnú starostlivosť na vyššej a ktoré na nižšej medicínskej úrovni a aké sú na to dôvody. Kontrolóri sa zamerajú aj na trend zadlžovania nemocníc či na investície do majetku,“ doplnila Bolech Dobáková.

Preverujú poisťovňu

NKÚ v súčasnosti preveruje aj štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňou. Dôvodom sú zmluvy pre tetu jej bývalého šéfa Marcela Foraia aj zmluvy s Klinikou Kostka. Na požiadavku Národnej kriminálnej agentúry preveruje aj vzťahy s jedným z dodávateľov poisťovne pre možné zvýhodňovanie veriteľa vo vzťahu k iným. Výsledky kontroly by mali byť známe v máji.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM