han Šport Ostatné športy

Veľká POCTA pre šprintéra VOLKA: Pobeží na podujatí svetového kalibru!

Slovenský šprintérsky rekordér Ján Volko pobeží v piatok (20.42 h) dvojstovku na mítingu Diamantovej ligy v Bruseli.

Ilustračný obrázok k článku Veľká POCTA pre šprintéra VOLKA: Pobeží na podujatí svetového kalibru!
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Pre halového majstra Európy 2019 v behu na 60 m to bude premiéra v prestížnom atletickom seriáli. Informoval o tom portál atletika.sk.

S kým bude bežať?

Dvojstovku na Memoriáli Iva van Dammeho pobeží sedem európskych šprintérov. Hlavný favorit je líder tohtoročných európskych tabuliek a desiaty na svete Eseosa Desalu z Talianska so sezónnym maximom 20,35. V štartovej listine figurujú ešte Čech Jiří Polák (20,63 v roku 2020 – 7. v Európe), Kojo Musah z Dánska (20,67 – 11.), Brit Richard Kilty (20,99 – 54.), Julien Watrin z Belgicka (21,00 – 55.) a jeho krajan, štvorstovkársky špecialista Jonathan Borlée (21,18 – 98.). Dvadsaťtriročný Volko je momentálne dvadsiaty v Európe vďaka času 20,74 z 1. kola českej extraligy v Prahe. V lete bežal 200 m dovedna šesťkrát. V Bruseli nie je bez šance na miesto v prvej trojke.

Slová trénerky

„Sme veľmi radi, že je Janko v poriadku a môžeme ukončiť sezónu sériou mítingov. Pozvanie na Diamantovú ligu nás veľmi potešilo, je to výnimočná príležitosť, napriek tomu, že prišlo v súčasnej situácii. Urobíme všetko v súlade s nariadeniami, absolvujeme testy. Mítingy na tejto úrovni udržujú atlétov v úplnej izolácii, do kontaku s bežnou populáciou sa nedostaneme. Veríme, že všetko bude v poriadku a ďakujeme za podporu,“ uviedla trénerka Naďa Bendová.

Bez divákov

Najrýchlejší Slovák bude súťažiť v atmosfére nezvyčajnej pre Diamantovú ligu – míting sa uskutoční bez divákov. Z reproduktorov však budú znieť zvuky hľadiska z predchádzajúcich ročníkov. Zverenec trénerskej dvojice Naďa Bendová – Róbert Kresťanko bude jubilejný desiaty slovenský atlét so štartom v Diamantovej lige. Rekordérka v počte účastí je trojskokanka Dana Velďáková s 23 štartmi, za ňou nasledujú strednotratiarka Lucia Hrivnák Klocová (7), diaľkarka Jana Velďáková (4), trojskokan Dmitrij Vaľukevič (3) a po jednom štarte majú na konte štvorstovkárka Iveta Putalová, osemstovkár Jozef Repčík, výškari Peter Horák s Matúšom Bubeníkom a kladivár Marcel Lomnický.

Títo Slováci boli najlepší

Najlepšie umiestenie v bodovaných disciplínach DL – 3. miesto – si vybojovali Dana Velďáková v Londýne 2011 a 2015 a tiež Lucia Hrivnák Klocová na 800 m v Londýne 2011. V disci­plínach, ktoré síce boli v programe mítingu DL, ale nezískavali sa na nich body, si najlepšie počínala Jana Velďáková. V roku 2015 v Štokholme vyhrala diaľku a v Londýne skončila tretia. Lucia Hrivnák Klocová bola zasa v roku 2011 druhá na 800 m v Birminghame, pripomenul webový portál Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM