Lukáš Zavacký Regióny

Veľká zmena v parkovaní: Pribudnú jednosmerky, platiť sa bude už v širšom centre Košíc!

Hranica zóny plateného parkovania v centre Košíc sa od 1. júla rozšíri o desať priľahlých mestských lokalít. Známe sú i ceny, ktoré budú za tieto služby vodiči platiť.

Ilustračný obrázok k článku Veľká zmena v parkovaní: Pribudnú jednosmerky, platiť sa bude už v širšom centre Košíc!
Zdroj: TASR

Súčasťou zmien bude reorganizácia dopravy v rezidentských lokalitách a centrálnej mestskej zóne, zjednosmernenie niektorých ulíc, zriadenie záchytných parkovísk, ako aj výstavba a vznik nových miest na zaparkovanie.

„Projektovaná kapacita je vyššia až o 1500 parkovacích miest. Získajú sa komplexným dopravným preznačením, pribudne rad jednosmeriek, vzniknú aj stavebným vybudovaním. Drvivá väčšina z nich sa vytvorí na plochách, ktoré sú dnes zdevastované divokým parkovaním, nie je to len zeleň, ale i rôzne asfaltové, štrkové a iné nespevnené plochy,“ uviedol prevádzkový riaditeľ spoločnosti EEI, Ján Tomanovič.

Rezidentské parkovacie miesta sa sprístupnia výlučne držiteľom rezidentských parkovacích kariet, ktoré sa vydajú pre občanov s trvalým pobytom v danej zóne na konkrétne evidenčné číslo vozidla (EČV). Pre návštevníkov sa vyhradia osobitné parkovacie miesta. Spomenuté karty si budú môcť občania kúpiť od 15. júna na predajnom mieste na magistráte mesta. Na jednu bytovú jednotku ich budú môcť ľudia zakúpiť tri, cena prvej na rok bude 35 eur, druhej 70 eur a tretej 150 eur.

Pre celú zónu budú platiť tarifné pásma so sadzbami od 50 centov do 1,5 eura za hodinu. Doba spoplatnenia návštevníckych miest bude počas pracovných dní od 7:30 do 18:00 a v sobotu od 7:30 do 13:00. Cenovo výhodnejšie bude celodenné parkovanie na záchytných parkoviskách.

Nainštalujú sa nové parkovacie automaty, ktoré umožnia uhrádzať poplatky v hotovosti aj platobnou kartou. Zaplatiť sa bude dať taktiež mobilnou aplikáciou alebo sms správou.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM