Anton Hrachovský Šport Ostatné športy

Veľké gesto zápasníka MMA zo Zámkov: Čambalova zbierka pomohla chlapcovi bez nôh

Zápasník MMA z Nových Zámkov Roland Čambal ukázal, že je chlap na správnom mieste. Handicapovanému chlapcovi z Čiech pomohol k vysnenému bicyklu.

Ilustračný obrázok k článku Veľké gesto zápasníka MMA zo Zámkov: Čambalova zbierka pomohla chlapcovi bez nôh
Zdroj: Archív Rolanda Čambala

Novozámockého bojovníka MMA Rolanda Čambala (na snímke úplne vľavo) poznajú (nielen) v rodnom meste ako nekompromisného zápasníka, ktorý nezvykne mať so súperom v klietke zľutovanie. Čambal však ukázal, že pod tvrdým zovňajškom sa môže nachádzať aj dobré a žičlivé srdce.

Zbierka pre 13-ročného chlapca

Roland to ukázal aj v posledných dňoch a to činom, ktorým môže byť inšpiráciou pre množstvo ďalších, zdravých ľudí. Vďaka zbierke, ktorú spustil, zaistil pre 13-ročného hendikepovaného chlapca vytúžený bicykel.

Celé to však začalo úplnou náhodou, keď dal Čambal do súťaže na sociálnej sieti boxerské trenírky. Tie ako zápasník MMA nevyužíva a tak sa rozhodol potešiť nimi niekoho zo svojich fanúšikov.

Z množstva záujemcov chcel pôvodne vyžrebovať jedného šťastlivca, potom si však všimol správu od českého trénera Ota Kokényho.

Ten je patrónom a trénerom len 13-ročného Filipa Veselého (na snímke v strede) z Čiech. Filip, ktorý v 9 rokoch prišiel o obe nohy, je veľký bojovník, čo zapôsobilo aj na bojovníka zo Zámkov. Trenírky, ktoré Čambal vložil do súťaže, mali razom nového majiteľa. Filipov príbeh a odhodlanie bojovať s osudom na Novozámčana zapôsobili natoľko, že neostalo len pri trenírkach.

Veľký záujem pomôcť

Novozámocký MMA zápasník, tréner a rozhodca v jednej osobe vyhlásil v priebehu júla na sociálnej sieti verejnú zbierku. Cieľom bolo vyzbieranie prostriedkov na kúpu špeciálne upraveného bicykla pre Filipa. Ani sám Čambal netušil, aký ohlas bude mať jeho rozhodnutie. V priebehu pár dní bola cieľová suma vyzbieraná, zvyšok putoval do rúk Filipovej mamy.

Vďaka jeho gestu tak mladému športovcovi bez nôh pomôže vyzbieraná suma zmierniť nástrahy, s ktorými sa musí v každodennom živote potýkať. Roland odovzdal nový bicykel Filipovi v Nových Zámkoch, kam ho aj spolu s jeho mamou a trénerom pozval.

„Spolu s Otom sme spravili to najmenej, čo sme mohli. Dali sme na facebook informáciu o zbierke a teraz sa môžme ísť bicyklovať,“ povedal po úspešnej ´misii´ Roland Čambal.

Na oplátku potešil Filip Rolanda podpísaným florbalovým a sledge hokejovým dresom.

Nech je teda 33-ročný Novozámčan inšpiráciou pre ďalších. Čambal sa momentálne pripravuje na ďalšie zápasy, 21. októbra sa predstaví na zápasníckom večeri XFN v hale Ondreja Nepelu v Bratislave.

Viac sa už dozviete vo videu.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM