Alexandra Kolínská Regióny

Veľké porovnanie platov a výdavkov v Košiciach a Bratislave: Pozrite, v čom sme lepší!

Regionálne rozdiely na Slovensku sú badateľné takmer vo všetkých oblastiach života. Aké sú u nás platy, ceny bytov a aká vysoká je v Košiciach nezamestnanosť? Pozrite sa, ako sme na tom v porovnaní s hlavným mestom.

Ilustračný obrázok k článku Veľké porovnanie platov a výdavkov v Košiciach a Bratislave: Pozrite, v čom sme lepší!
Zdroj: TASR

V okolí hlavného mesta sú vyššie platy a nižšia nezamestnanosť, ale domácnosti sú aj viac zaťažené pôžičkami. Na východe krajiny sú zase lacnejšie nehnuteľnosti či nižšie životné zárobky. Potvrdzuje to aj analýza Poštovej banky (PB), ktorá sa cez údaje zo Štatistického úradu (ŠÚ) SR, Národnej banky Slovenska (NBS) či výsledky prieskumu Eurobarometer pozrela na život obyvateľov v Bratislavskom a Košickom kraji.

Platy o 40% nižšie

„Platy v Bratislavskom kraji sú zhruba o 40 % vyššie ako zárobky v košickom regióne,“ vyčíslila analytička banky Jana Glasová. Zatiaľ čo priemerná hrubá mesačná mzda Bratislavčana vlani predstavovala 1107 eur, priemerný Košičan zarobil o 332 eur menej. Jeho priemerný plat tak predstavoval 775 eur.

Výdavky domácnosti

V Bratislavskom kraji sa však nielen viac zarába, ale aj míňa. Aj napriek tomu majú ale väčší priestor na tvorbu úspor domácnosti v hlavnom meste a okolí. Rozdiel medzi čistými mesačnými príjmami a výdavkami priemernej bratislavskej domácnosti v roku 2013 predstavoval 163 eur. Potenciálna úspora domácnosti z košického regiónu bola približne o 20 eur nižšia.

Ťažkosti s platením svojich zvyčajných výdavkov má pritom 7 z 10 domácností v Bratislavskom kraji. V Košiciach a okolí je to 9 z 10 domácností. „Platenie výdavkov spojených s bývaním veľmi zaťažuje tretinu domácností bratislavského regiónu, ale až 44 % domácností v Košiciach a okolí,“ doplnila Glasová.

Problémy so splácaním pôžičiek

Pri pohľade na ťažkosti so splácaním pôžičiek sa však podľa jej slov pomer síl medzi oboma regiónmi obracia v prospech východu. Spomedzi domácností, ktoré majú nejakú pôžičku či leasing, ich splácanie veľmi zaťažuje 46 % takýchto domácností v Košickom kraji, ale až takmer dve tretiny domácností v bratislavskom regióne. „Súvisí to aj s vysokými cenami nehnuteľností v okolí hlavného mesta, ktoré si väčšina obyvateľov bez úveru dovoliť nemôže,“ vysvetlila Glasová.

Ceny nehnuteľností a nezamestnanosť

V Košickom kraji totiž stál vlani štvorcový meter nehnuteľnosti v priemere 920 eur a je tak druhým najdrahším regiónom na Slovensku. V porovnaní s Bratislavou je to ale stále málo. „Záujemcovia o dom či byt v okolí hlavného mesta musia z vrecka vytiahnuť až o 700 eur viac a za štvorcový meter nehnuteľnosti zaplatiť v priemere až 1648 eur,“ priblížila analytička. Vzhľadom na vysoké ceny nehnuteľností v hlavnom meste si tak len jeden z ôsmich Bratislavčanov myslí, že nájsť si dobré bývanie za rozumnú cenu je jednoduché. V Košiciach tento názor zastáva takmer štvrtina ľudí.

Čo sa týka nezamestnanosti, tá je v košickom regióne zhruba 2,5-násobne vyššia než v Bratislave a okolí. V okolí hlavného mesta sa totiž pohybuje na úrovni 6 %, zatiaľ čo v metropole východu a jej okolí dosiahla vlani úroveň 15,6 %.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM