JAB Zo Slovenska

Veľkolepá oslava v Spišskej: Pani Mária oslávila ne­uveriteľných 109 rokov

Najstaršia Slovenka oslávila v Spišskej Novej Vsi narodeniny. Pani Mária sa dnes dožila presne 109 rokov a gratulovať jej prišli najbližší aj zástupcovia krajov.

Ilustračný obrázok k článku Veľkolepá oslava v Spišskej: Pani Mária oslávila ne­uveriteľných 109 rokov
13
Galéria

Pani Mária Čeremugová sa narodila 11. septembra 1909 v Spišskom Podhradí a celý svoj život prežila v susednej Levoči. Už niekoľko mesiacov však je obyvateľkou Domova dôchodcov v Spišskej Novej Vsi, kde oslávila aj svoje 109 narodeniny.

Medzi jej gratulantmi okrem najbližšej rodiny boli dnes aj župani Košického a Prešovského kraja Rastislav Trnka a Milan Majerský. Poblahoželať najstaršej Slovenke prišla aj zástupkyňa primátora Levoče Lýdia Budziňáková, ale aj hlava nášho mesta Ján Volný. Oslavu spríjemnili svojim programom aj deti z MŠ Tomášikova v Spišskej Novej Vsi.

Skromná babička

„Babka bola skromná, pracovitá, ale zato rázna žena. Do školy nikdy nechodila, ale keď som mala ja šesť rokov a nastúpila som do školy, babka sa spolu so mnou naučila písať a čítať,“ prezradila nám jej 55-ročná vnučka Gabika. „Do svojich 104 narodenín bola babka samostatná, ešte si aj navarila aj oprala, zbožňuje hovädziu polievku, ktorú sme varili každú nedeľu a ešte donedávna nebrala takmer žiadne lieky,“ doplnila jej vnučka. Pani Mária má aj päť pravnúčat a jednu prapravnučku, ktorí tiež prišli svojej babke pogratulovať.

„Babka nás vychovávala, chodila s nami von, spievala nám pesničky, čítala rozprávky a hrala s nami rôzne spoločenské hry. Rozprávala nám aj o svojom živote, ktorý nemala ľahký, ale skromná zostala po celý svoj život,“ povedala o pani Márii pravnučka Diana. Ako doplnila, je skvelé, že sa toľko dožila a jej rodina môže byť ešte stále s ňou. „Nie všetci sa môžu pochváliť 109-ročnou babičkou,“ uzavrela pravnučka s úsmevom.

Odmietla prípitok

Pani Mária aj keď rozpráva vzhľadom na jej vek teraz už menej, gratulácie príjímala s úsmevom, mávala ba dokonca aj tlieskala deťom materskej školy, ktoré si pripravili pre ňu kultúrny program. 109-ročnú babičku neopustil ešte ani humor. Pri slávnostnom prípitku svoj pohárik odmietla so slovami. „Nikdy som nepila, tak predsa teraz nezačnem.“

Oslavu narodenín pani Márie si môžete pozrieť zachytenú prostredníctvom našej galérie.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

GALÉRIA: Najstaršia Slovenka oslávila v Spišskej Novej Vsi svoje 109 narodeniny
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM