Rôzne

Veľký obrázkový KVÍZ: Uhádnete, na ktoré slovenské mestá sa pozeráte?

Slovensko je krajina bohatá na nádherné zákutia. Nájdeme tu 141 miest v 79 okresoch a v 8 krajoch. Množstvo z nich spoznávame práve počas letného dovolenkového obdobia.

Ilustračný obrázok k článku Veľký obrázkový KVÍZ: Uhádnete, na ktoré slovenské mestá sa pozeráte?
Zdroj: Dnes24.sk

Každé mesto je niečím typické. Obyvatelia sú hrdí na kostoly, námestia a iné známe lokality. Viacero miest sa môže pýšiť aj nejakým „NAJ“.

Medzi TOP 5 miest s najväčším počtom obyvateľov patrí Bratislava, Košice, Prešov, Žilina a Banská Bystrica. Naopak, najnižší počet obyvateľov žije v Dudinciach, Modrom Kameni, Spišskej Starej Vsi, Rajeckých Tepliciach a v Podolínci.

Zaujímavosť: Najmladším mestom sa 1. januára 2020 stali Nesvady (okres Komárno).

Rozlohou najmenšie mesto nájdeme v okrese Poprad. Jedná sa o Svit, ktorý má rozlohu iba 4,5 km² a je aj najhustejšie osídleným slovenským mestom, keď na 1 km² žije viac ako 1 760 obyvateľov.

Rozlohou najväčším mestom je Bratislava (viac ako 367 km²). Za povšimnutie však stojí druhé najrozľahlejšie mesto, ktorým sú Vysoké Tatry s rozlohou takmer 360 km². Obyvatelia sa tu však netlačia. Na jednom kilometri štvorcovom žije iba o niečo málo viac ako 11 obyvateľov.

Poznať geografickú polohu jednotlivých väčších miest je síce pekné, no trúfate si spoznať ich na fotografiách? Otestujte si svoje znalosti v našom kvíze!

Kliknite SEM: Spoznáte slovenské mestá podľa fotografií?

V kvíze sa vám postupne zobrazí 10 otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM