Nina Táborská Regióny

Veľký prieskum samospráv: Bratislava je štvrtým najtransparentnejším mestom na Slovensku

Podľa prieskumu agentúry Focus chce každý druhý občan na Slovensku vymeniť svojho starostu. Či tak urobí aj hlavné mesto sa ukáže už 15. novembra. Každopádne, za dva roky si Bratislava v rebríčku najtransparentnejších samospráv polepšila o päť miest.

Ilustračný obrázok k článku Veľký prieskum samospráv: Bratislava je štvrtým najtransparentnejším mestom na Slovensku
Foto: Jaroslav Dodok

Hlavné mesto sa umiestnilo na 4. mieste v rebríčku transparentnosti samosrpáv na Slovensku. Vyplýva to z prieskumu, v ktorom bolo hodnotených sto najväčších slovenských miest. Otvorená samospráva 2014 od Transparency International Slovensko zverejnila svoje výsledky.

V rebríčku si Bratislava oproti roku 2012 polepšila o 5 miest. Do prvej trojky chýbal pritom len jeden bod.

Nízka transparentnosť môže byť dôvodom, že občania sú k práci miest dlhodobo kritickí. Vyššia zasa znižuje riziká neefektívneho míňania verejných prostriedkov a tiež zmenšuje priestor pre korupciu.

Ako informoval primátor Milan Ftáčnik, „aj vďaka odporúčaniam Transparency International Slovensko sme prijali 60 protikorupčných opatrení, ktoré sa prejavili v lepšom fungovaní samosprávy, v zapájaní obyvateľov do rozhodovania a v lepšom spravovaní mestských financií.“

Najtransparen­tnejším mestom na Slovensku je Martin. Ten sa posunul na vrchol rebríčka z druhého miesta, kde skončil v roku 2012. Bratislavu predbehla tiež Prievidza a Rožňava.

Rebríček hodnotil mestá v 102 indikátoroch. Od možnosti zapojenia verejnosti do diskusie na zastupiteľstve, cez otvorenosť verejného obstarávania až po udeľovanie grantov a dotácií.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM