Aktualizované Správy Regióny Rôzne Zo Slovenska

Veľký protikorupčný pochod: Demokracia je vláda ľudu, prostredníctvom ľudu a pre ľud

Slovenskí študenti zorganizovali v uliciach Bratislavy Veľký protikorupčný pochod. K davu sa pridali aj známe osobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Veľký protikorupčný pochod: Demokracia je vláda ľudu, prostredníctvom ľudu a pre ľud
14
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenskí študenti pozývali do ulíc na Veľký protikorupčný pochod. Na akciu prišlo niekoľko tisíc ľudí. „Sme unavení z toho, že odhalenie a sledovanie jednej korupčnej kauzy je prekryté ďalšou a následne ďalšou. Unavení z toho, že naše peniaze sa kotúľajú do vreciek politikov, ktorým má záležať na ľuďoch, pre ktorých pracujú.“

Aktuálne sme sledovali

19:20 Organizátori akcie čítajú memorandum, žiadajú odvolať Kaliňáka, Gašpara, Kováčika a tiež žiadajú pokračovanie vyšetrovania Mečiarom amnestovaných skutkov. Požadujú aj vyšetrenie káuz Gorila a Bašternák a káuz Mečiarovej vlády. Akcia sa končí.

19:08 Skupina Fantomas spieva Slovensko na nohy.

19:00 Hovorí Anna Remiášová, ktorá prišla o syna, keď bol vo veku dnešných protestujúcich. Chce podporiť mladých, aby žili na Slovensku v lepšej krajine. „Bojujte za svoje práva na život a nedovoľte, aby vám na ne niekto siahol.“ Spomenula, že politická situácia vyháňa mladých do zahraničia, rodiny sa rozdeľujú.

18:50 Na pódiu stojí Zuzana Hlávková, ktorá upozornila na pochybné praktiky pri organizovaní slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Hovorí, že sa dostala do situácie, ktorú si sama nevybrala, ale mala možnosť zvoliť, ako sa zachová. Ruka v ruke by mali ísť srdce s rozumom a mali by sme v každodennom živote konať tak, aby korupcia nemala šancu.

18:48 Zástupca Únie učiteľov hovorí, že z fondu pre študentov boli milióny pridelené súkromným firmám, vyzýva na spojenie sa nie proti, ale za niečo, za lepší život.

18:45 Dav skanduje „do basy“ a "Kali dole“ na adresu Róberta Kaliňáka.

18:35 Jozef Začko z policajneho zboru (PZ) hovorí, že podal podnet o korupcii v policajnom zbore, ale začali šikanovať jeho. Sekcia kontroly a inšpekčnej služby patrí priamo pod Kaliňáka a tak je kontrolovaný cely PZ zbor.

18:20 Za mikrofónom je Štefan Hríb, ktorý hovorí, že na námestí je od roku 1989 od Nežnej revolúcie druhý najväčší počet mladých ľudí. Je dojatý z toho, že ľudia kričia „Nie je nám to jedno“

18:15 Herci Maroš Kramár a Ján Greššo, ktorí hrali vo filme Únos, hovoria, že nie je jedno, čo sa v našej krajine deje…

18:10 Hrá skupina PARA, spieva Michal Kaščák a Braňo Jobus. Michal Kaščák pochválil stredoškolákov, že preukázali občianske sebavedomie.

18:00 Zástupcovia stredoškolákov a vysokoškolákov vyhlásili, že nechcú emigrovať a volať si s rodičmi cez skype, že chcú urobiť krajinu lepšou. Študenti právnickej fakulty upozornili, že krajinu vedú absolventi ich fakulty a musia sa za nich hanbiť.

17:50 Slovo má Lukáš Fule, zástupca vysokoškolákov, ktorí tiež podporujú tento pochod. Prestáva pršať.

17:40 Program odštartoval. Slovo na pódiu prebral spisovateľ Michal Hvorecký a Samuel Klačman. Pri pódiu stoja Maroš Kramár, Zuzana Hlávková, Michal Kaščák a ďalší. Účastníci pochodu vítajú organizátorov Dávida Straku a Karolínu Farskú. „My sme tu doma,“ ozýva sa námestím.

17:20 Tisícky ľudí pochodujú okolo Kamenného námestia, mieria na Námestie SNP.

16:54 Čaká sa na oficiálny začiatok protestu.

16:55 V meste husto prší, organizátori vyzývajú ľudí, aby zostali napriek dažďu.

Proti korupcii

Veľkým protikorupčným pochodom chcú študenti vyjadriť svoj názor a povzbudiť zmenu v spoločnosti. Žiadajú vyšetrenie káuz „Bašternák“ a „Gorila“, odvolanie ministra vnútra Kaliňáka a policajného prezidenta Gašpara, odstúpenie špeciálneho prokurátora Kováčika a zrušenie tzv. „Mečiarových amnestií“.

„Postavme sa preto aj za pravdu – nechceme politikov, ktorých sme si síce zvolili, ale neplnia skutky, ktoré sľubovali a často sme svedkami klamstiev do očí. Ktorí nemajú toľko slušnosti, aby odstúpili, napriek vôli verejnosti. Bojujme proti korupčným kauzám, ktoré sa neustále striedajú a sú odsúvané iba zavádzaním a ďalšími, novými kauzami. Nemáme záujem o klamstvá a divadlo na nás, občanov.“

O pochod prejavilo záujem na sociálnej sieti 21-tisíc ľudí, medzi nimi aj známe osobnosti ako Maroš Kramár, ktorý si zahral vo filme Únos a Zuzana Hlávková, žena, ktorá odhalila škandál na ministerstve zahraničia.

Pokojný pochod

Svoju nespokojnosť sa študenti rozhodli ukázať zorganizovaním pokojného pochodu v uliciach Bratislavy. Pochod odštartoval na Hviezdoslavovom námestí a viedol symbolickou trasou Hviezdoslavovo námestie – Jesenského – Štúrova – Námestie SNP. Študenti sa inšpirovali najmä udalosťami zo 17. novembra 1989, ktoré viedli k pádu komunistického režimu. K udalosti na sociálnej sieti zverejnili aj snímku zo 17. novembra 1989.

Hlavnými organizátormi pochodu sú Karolína Farská a Dávid Straka. Pochod je organizovaný nezávislými študentami, ktorí sa sami od seba rozhodli vyjadriť svoj názor a povzbudiť zmenu v spoločnosti. „Pochod za nás nikto neorganizuje a nie sme finančne podporovaní nikým, iba obyčajnými ľuďmi, ktorých každé euro si veľmi vážime. Celý výkaz z účtu bude zverejnený na konci mesiaca na webe .“

Organizátori pochodu proti korupcii postupujú podľa viceprezidenta Policajného zboru Ľubomíra Ábela v súlade so zákonom. „Postavia asi 200 usporiadateľov a polícia počas priebehu zhromaždenia bude nápomocná organizátorom a usporiadateľom,“ povedal Ábel.

„Demokrat s občanom komunikuje a hľadá riešenia. Diktátor občana ignoruje. Pre našich politikov obyvatelia nie sú ani natoľko dôležití, aby sa stretli a diskutovali so štrajkujúcimi učiteľmi, sestričkami, či hocikým, kto sa obracia na štát. Dokážme, aby arogantne a diktátorsky neignorovali problémy v oblastiach, ako napríklad zdravotníctvo a školstvo a neustále tak nepošliapavali našu úctu. Aby nás neponižovali svojím nezáujmom.“

Okrem protikorupčného pochodu boli v hlavnom meste aj dve ďalšie zhromaždenia, ktoré polícia označila za rizikovejšie. Viac info TU.

Zdroj: YouTube.com
Protikorupčný pochod
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM