han Zo Slovenska

VEĽKÝ smútok v umeleckej brandži: Zomrel svetoznámy fotograf z Bratislavy

Odišiel do umeleckého neba. Vo veku 71 rokov zomrel fotograf Peter Leginský, ktorého veľmi dobre poznajú po celom svete. Fotil aj na festivale v Cannes a bol rodený Bratislavčan.

Ilustračný obrázok k článku VEĽKÝ smútok v umeleckej brandži: Zomrel svetoznámy fotograf z Bratislavy
Zdroj: unsplash.com

Smutná udalosť zasiahla aj bratislavského župana Juraja Drobu. „Odpočívaj v pokoji Peťo Leginský. Bol si fantastický fotograf, skvelý človek, pre mňa neodmysliteľná súčasť Bratislavy a života v nej. Budeš veľmi chýbať obrovskému množstvu ľudí. Som jeden z nich a bolo mi cťou mať ťa za kamaráta,“ napísal Droba na Facebooku.

Kto bol Leginský?

Ako uvádza portál rtvs.sk, narodil sa 31. mája 1952 v Bratislave. Bol absolventom bratislavskej Vysokej školy múzických umení. Pracoval ako fotoreportér pre všetky významné slovenské a české tlačené médiá.

„Svoje fotografie prezentoval na dvoch desiatkach autorských výstav. Ako prvý a jediný slovenský fotoreportér roky fotografoval filmové hviezdy na prestížnom festivale vo francúzskom Cannes,“ píše sa na spomínanom webe.

Fotil svetové hviezdy

Ako pripomína portál regiony.zoznam­.sk: „Zvečnil tváre celebrít, ako Sophie Marceau, Monici Belluci, Ornelly Muti, Sharon Stone, Liv Tyler, Salmy Hayek, Claudie Cardinale či Sandry Bullock.“

Dokonca jeho fotografie so slávnymi celebritami vyšli aj knižne. Išlo napríklad o Michaela Douglasa, Jacka Nicholsona, Antonia Banderasa, Jeana Rena, Sylvestra Stalloneho, Johna Travoltu, Seana Conneryho čí Bruce Willisa.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Výber z aktuálnych tém:

Odpočívaj v pokoji Peťo Leginský. Bol si fantastický fotograf, skvelý človek, pre mňa neodmysliteľná súčasť Bratislavy a...

Posted by Juraj Droba on Tuesday, June 6, 2023
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM