Jakub Forgács Regióny Zo Slovenska

Veľký výrub pri Neresnici. Celkovo bude vyťatých takmer 500 stromov

Pri Neresnici vyrubujú stromy. Práce podľa slov vodohospodárov predchádzajú protipovodňovej stavbe.

Ilustračný obrázok k článku Veľký výrub pri Neresnici. Celkovo bude vyťatých takmer 500 stromov
Zdroj: TASR

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) začal v týchto dňoch s výrubom drevín v blízkosti toku Neresnice v katastri Zvolena. Výrub sa realizuje z dôvodu pripravovanej protipovodňovej úpravy na tejto riečke.

„Celkovo bude vyrúbaných takmer 500 stromov. Za ne bude neskôr realizovaná náhradná výsadba. Výrub bude ukončený do konca marca,“ uviedol hovorca SVP Pavel Machava.

Projekt počíta s úpravou koryta v dĺžke dvoch kilometrov. „Ide o úsek, kde boli v minulosti problémy počas vysokých prietokov. Po realizácii bude toto územie chránené pred storočnou vodou,“ priblížil hovorca.

V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa stavby. Rozpočet je 3 milióny eur a podnik získal na úpravu prostriedky z eurofondov. „Predpokladáme, že prace budú trvať dva roky,“ doplnil Machava.

Neresnica sa vo Zvolene počas prívalových dažďov často vylieva z koryta a ohrozuje nielen obyvateľov v tejto časti mesta, ale aj dopravu na ceste smerom na Krupinu. Protipovodňové opatrenia sa majú realizovať po oboch stranách riečky. Na ľavej strane toku, popri štátnej ceste, sú navrhnuté nábrežné aj oporné múry a na pravej strane prerušované nábrežné múry.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM