Zlatica Gregorová Správy Regióny Zo Slovenska

Verejná súťaž k obchvatu Šale je spustená: Stavať by mohli ešte tento rok

Slovenská správa ciest zverejnila pred pár dňami dôležitú zákazku. Optimizmus Šaľanov tak znova naberá na obrátkach.

Ilustračný obrázok k článku Verejná súťaž k obchvatu Šale je spustená: Stavať by mohli ešte tento rok
11
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Plánované dielo by znamenalo koniec katastrofálnej situácii v meste, kde už aj tak hustú premávku sťažuje prejazd nákladnej dopravy. Aj vlaňajšie sčítanie dopravy v Šali potvrdilo nutnosť výstavby obchvatu mesta. Potvrdilo nároky radnice, občanov, ale aj aktivistov, ktorí vyvolali diskusie s predstaviteľmi vlády SR, aby k budovaniu prišlo čím skôr a na toto mesto sa nezabudlo.

Dobré správy

„Primátor Šale Jozef Belický so svojou zástupkyňou Danicou Lehockou ešte v januári navštívili generálneho riaditeľa SSC Romana Žemberu, aby sa informovali o stave výstavby. Už vtedy sa zástupcovia nášho mesta vrátili z Bratislavy s dobrými správami: v januári totiž podala SSC  žiadosť o stavebné povolenie obchvatu,“ uviedla hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová.

Do 6. júna

Po administratívnych náležitostiach a uzatvorení kúpnych zmlúv sa z predbežnej zákazky po čase stala riadna, o ktorú teraz môžu zabojovať záujemcovia. Podľa Úradu pre verejné obstarávanie zákazka zahŕňa “prípravu územia a následnú rekultiváciu vrátane opustených úsekov ciest, demoláciu, protihlukové opatrenia, oporné múry, vegetačné úpravy a náhradnú výsadbu, oplotenia.“ Počíta sa aj s vybudovaním preložky I/75 s dĺžkou 11,783 km, 13 mostnými objektmi vrátane mosta cez Váh s dĺžkou 705 m. Ponuky je možné adresovať Slovenskej správe ciest do 6. júna 2019.

Výsledky

Teší sa i primátor Šale Jozef Belický, ktorý na margo spustenia verejnej súťaže povedal: „Tešíme sa, že prípravy na realizáciu obchvatu napredujú míľovými krokmi. Naša snaha – spoločné úsilie vedenia mesta i obyvateľov prináša svoje výsledky.“

Stavebný dozor

V rámci projektu je nutné zabezpečiť aj stavebný dozor. Ten je predmetom druhej verejnej zákazky, ktoré je zatiaľ predbežnou. „Stavebno-technický dozor pre projekt "Cesta I/75 Šaľa obchvat“ je vyčíslený na 1 704 600 eur bez DPH. Celková dĺžka budovanej cesty je podľa dokumentácie 11,783 km. Ako sa v zákazke uvádza, „začiatok preložky cesty I/75 je v km 14,341 jestvujúcej cesty I/75 (podľa cestného pasportu) a koniec trasy sa nachádza pri obci Horný Jatov za križovatkou s cestou III/50844 v km 27,159 podľa pasportu cesty I/75.“

Tak, ako nám nedávno potvrdili zo Slovenskej správy ciest, skutočnú výstavbu obchvatu mesta Šaľa by mohli odštartovať koncom tohto roka.

V našej FOTOGALÉRII uvidíte zábery z nedávno dokončenej „Cyklotrasy za zamestnaním“.

Foto: ilustračné

Cyklotrasa za zamestnaním je dokončená: Šaľania by ju mohli vyskúšať už v máji,
11
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM