Ľubomír Hudačko Magazín Lifestyle

Vesmír môže mať tiež svoje city: Záber nádhernej hmloviny nápadne pripomína SRDCE

Hmlovina je známa aj pod názvom Bežiaci pes, pretože sa zdá, že jej horná časť pripomína hlavu psa s otvorenou papuľou.

Ilustračný obrázok k článku Vesmír môže mať tiež svoje city: Záber nádhernej hmloviny nápadne pripomína SRDCE
Zdroj: imeteo.sk/Ján Gajdoš

Slovenský astrofotograf Ján Gajdoš vyhotovil unikátny záber. Informuje o tom portál iMeteo.sk. Dokázal ním totiž, že aj vesmír môže mať svoje city. Odfotil nádhernú hmlovinu, ktorá pripomína srdce.

„Ján Gajdoš z obce Belá nad Cirochou v okrese Snina, je na slovenskej astrofotografickej scéne pomerne známe meno. Astrofotografii sa venuje už takmer 30 rokov a v uplynulých týždňoch sa mu podarilo na nočnej oblohe zachytiť ďalší nádherný záber. Ide o hmlovinu Srdce, tiež známu ako Bežiaci pes,“ pripomína portál.

Bežiaci pes

Hmlovina Srdce je fascinujúci objekt na nočnej oblohe, ktorý sa nachádza v súhvezdí Kasiopeja. Je to emisná hmlovina, čo znamená, že žiari vďaka ionizovanému vodíkovému plynu, ktorý sa zahrieva na vysoké teploty.

Hmlovina má tvar srdca a je súčasťou väčšej komplexnej štruktúry nazývanej W4, ktorá zahŕňa aj ďalšie hmloviny a hviezdy. Je známa aj pod názvom Bežiaci pes, pretože sa zdá, že jej horná časť pripomína hlavu psa s otvorenou papuľou.

„Je zaujímavá aj tým, že obsahuje veľa mladých a masívnych hviezd, ktoré sa narodili z plynu a prachu v hmlovine. Túto nádheru môžeme pozorovať voľným okom za tmavej oblohy ako slabé svetlo. Pre lepší zážitok sa odporúča použiť ďalekohľad alebo fotoaparát s dlhou expozíciou,“ doplnili z iMeteo.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM