Peter Klimant Rôzne Rôzne

Vesmírne divadlo na našom nebi: Nastane jedinečný úkaz, krvavý Mesiac!

O pôsobivé divadlo na oblohe by sa mal už onedlho postarať Mesiac. Pri jeho zatmení ho môžeme vidieť aj v červenej farbe. Zisťovali sme, čím je to spôsobené a kedy tento pozoruhodný úkaz sa bude dať sledovať.

Ilustračný obrázok k článku Vesmírne divadlo na našom nebi: Nastane jedinečný úkaz, krvavý Mesiac!
Zdroj: TASR

Milovníci krásnych vesmírnych úkazov si opäť prídu na svoje. V pondelok 28. septembra v skorých ranných hodinách po štvorročnej prestávke budeme mať možnosť totiž opäť pozorovať úplne zatmenie Mesiaca!

„Z nášho územia budeme môcť pozorovať takmer celý priebeh zatmenia okrem výstupu Mesiaca z polotieňa. Zatmenie bude trvať 3 hodiny a 20 minút od začiatku až do konca. Mesiac bude úplne zatienený asi 1 hodinu a 12 minút,“ prezradil astronóm František Sejut.

Zatmenie v rôznych farbách

„Zatmenie Mesiaca je prírodný úkaz, ktorý nastáva vtedy, ak sa Slnko, Zem a Mesiac dostanú do jednej priamky a tieň Zeme dopadne na Mesiac. Stáva sa to vždy, keď je Mesiac v splne a zároveň je blízko ekliptiky,“ vysvetľuje ďalej.

Podľa slov odborníka, pri úplnom zatmení je Mesiac viditeľný a pri zatmení sa sfarbuje do červena. „Je to spôsobené tým, že svetlo je po prechode cez atmosféru Zeme ochudobnené o modrú zložku. Zatmenie Mesiaca môže byť aj žltej, oranžovej, alebo hnedej farby," uviedol Sejut s tým, že dôvodom zafarbenia sú rôzne typy prachových častíc a mrakov v zemskej atmosfére. Rôzne vlnové dĺžky dosahujú povrch Mesiaca. Zemský tieň je približne 1400000 kilometrov široký.

Ďalšie úplné zatmenie viditeľné na Slovensku

Spestrením zatmenia bude podľa neho aj pohľad na zaujímave zoskupenie planét Venuše, Marsu a Jupitera. Planéty sa budú vynímať nad východným obzorom v čoraz viac silnejúcej žiare Slnka.

Jedinou podmienkou úspešného pozorovania zatmenia Mesiaca bude podľa odborníka bezoblačná obloha. Milovníci vesmírnych úkazov, si cez danú noc veľmi nepospia. Ak sa vám to celé, ale predsa podarí premeškať, najbližšie úplné zatmenia Mesiaca viditeľné na Slovensku bude o tri roky a to 27. júla. 2018.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM