Zo Slovenska

Viac dovolenky NAD rámec zákona: Vytúžený benefit dostáva len ZLOMOK Slovákov

Dni dovolenky nad rámec zákona sú jedným z najžiadanejších benefitov a práve v letnom období zamestnancov najviac tešia.

Ilustračný obrázok k článku Viac dovolenky NAD rámec zákona: Vytúžený benefit dostáva len ZLOMOK Slovákov
Zdroj: Pexels.com , Unsplash.com

Dovolenku navyše poskytuje len 15 % slovenských firiem, pričom v Česku je to 32 %. Analýza portálov Platy.sk a Platy.cz ukázala, v akých odvetviach ju poskytujú firmy Slovákom najčastejšie, a porovnala, ako sú na tom naši susedia z Česka, kde je tento benefit rozšírenejší. Informoval o tom portál Profesia.sk

Kde dostanú benefit najčastejšie?

„Hoci z prieskumu Profesie vyplynulo, že pre zamestnancov sú dovolenkové dni nad rámec zákona štvrtým najdôležitejším benefitom, na základe dát z portálu Platy.sk ich reálne majú Slováci k dispozícii len v 15 percentách firiem a je to až trinásty najčastejšie poskytovaný benefit. V Českej republike poskytuje možnosť využiť dovolenku navyše takmer 32 % spoločností a podľa údajov z portálu Platy.cz je to siedmy najčastejší benefit,“ uviedla hovorkyňa Profesie Ľubica Melcerová.

Oblasti, v ktorých firmy najčastejšie poskytujú dovolenku nad rámec zákona, sú v oboch krajinách podobné. Na Slovensku sú na čele rebríčka spoločnosti, ktoré pôsobia v sektore bankovníctva a peňažníctva, kde ide takmer až o polovicu firiem, konkrétne 47 %. V Česku vedú poradie firmy pôsobiace v oblasti poisťovníctva, 51 % z nich má medzi benefitmi práve dovolenku navyše. Takmer rovnaký výsledok má u našich susedov aj sektor bankovníctva.

V tomto kraji je situácia najlepšia

Najväčšia vzorka respondentov bola v prípade oboch krajín z IT sektora, na Slovensku si užijú voľné dni navyše v 27 percentách firiem, v Česku v 37 percentách. Naopak, v oboch krajinách veľmi zriedkavo poskytujú dovolenkové dni navyše svojim zamestnancom hotely, reštaurácie či bary a tiež spoločnosti pôsobiace v poľnohospodár­stve.

Jediným krajom, v ktorom na Slovensku poskytuje dovolenku nad rámec zákona viac ako 20 % spoločností, ktoré tam pôsobia, je podľa dát z portálu Platy.sk Bratislavský kraj. Konkrétne, v hlavnom meste je to niečo vyše 22 % firiem. Na porovnanie, v Prahe môžu žiadaný benefit využiť zamestnanci tretiny spoločností. V Karlovarskom kraji, kde je v Česku najnižší podiel firiem, ktoré ponúkajú extra dovolenkové dni, je percento stále vyššie ako v Bratislavskom kra­ji.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM