Lucia Lauková Správy Regióny

Viac zelene v Nitre: Radnica má 5 projektov za takmer 1,5 milióna eur

Radnica pripravuje 5 projektov, ktoré by mali zlepšiť životné prostredie v Nitre. Celkové náklady dosiahnu takmer 1,5 milióna eur

Ilustračný obrázok k článku Viac zelene v Nitre: Radnica má 5 projektov za takmer 1,5 milióna eur

Nitrianska radnica pripravuje niekoľko projektov zameraných na zlepšenie životného prostredia v Nitre. Magistrát vypracoval päť zámerov, na ktoré chce získať peniaze z európskych fondov. Celkové náklady dosiahnu takmer 1,5 milióna eur. Mesto sa bude na ich spolufinancovaní podieľať sumou vyše 70 000 eur.

Mestský park na Sihoti

Najväčší projekt, v hodnote viac ako 660 000 eur, chce radnica zrealizovať v novšej časti Mestského parku na Sihoti. Ako sa uvádza v projektovom zámere, hlavnými cieľmi návrhu je zvýšiť environmentálnu kvalitu a atraktívnosť parku pre širokú verejnosť. Mesto tu chce zrealizovať nové výsadby, hlavne bylín, vo forme lúčnych porastov s obmedzeným kosením. Zároveň by sa mala zvýšiť vodozádržná funkcia celého územia a zlepšiť mikroklíma v zastavanej časti mesta.

Viac zelene na v Párovciach

Takmer 240 000 eur má stáť regenerácia vnútroblokov na sídlisku Párovce. Mesto tu chce riešiť predovšetkým výsadbu zelene. „Problémom v niektorých častiach územia je existencia vysokej zelene, ktorá nekoncepčnou výsadbou vytvára v blízkosti domov nevhodné podmienky na bývanie. Vysoká zeleň naopak chýba pri cestách a komunikáciách, kde by mohla tvoriť prvotnú izolačnú bariéru,“ uvádza sa v projekte.

Postavia ihrisko

Nová zeleň pribudne aj na sídliskových vnútroblokoch medzi ulicami Popradská a Kmeťova. „Realizáciou projektu dôjde k prestavbe porastov drevín, doplneniu mestského mobiliáru, výstavbe outdoorového ihriska a dotvoreniu pamätného kameňa. Projekt rieši výsadby stromov a kríkových porastov,“ informoval magistrát. Celkové náklady na projekt dosiahnu sumu viac ako 66 000 eur.

Nové vegetačné úpravy pripravuje mesto aj v Brezovom hájiku, kde majú vzniknúť štyri funkčné sektory. Vybuduje sa tu oddychová zóna, fitzóna, bežecká trasa a detské ihrisko. Spolu s výsadbou zelene dosiahnu náklady takmer 300 000 eur.

Mestský les na Borine

Piatym projektom je revitalizácia mestského lesa na Borine. Jeho hlavnými cieľmi je zvýšenie kvality porastov drevín a zatraktívnenie lesného prostredia pre širokú verejnosť na oddych, šport a krátkodobú rekreáciu. „Zámer bude zároveň prezentovať jedinečný úsek dejín mesta viažuci sa k tomuto priestoru z obdobia tureckých vojen v 15. až 17. storočí,“ uvádza sa v projekte, ktorého náklady dosiahnu sumu vyše 150 000 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM