Zo Slovenska

Victoria učí našich medikov rodiť. Dotýkajú sa jej aj cez tablet

Nastavia jej kontrakcie, vydávanie zvukov či popôrodné komplikácie. Vďaka unikátnej “mamičke“ Victorii sa študenti medíciny pripravujú na skutočné pôrody.

Ilustračný obrázok k článku Victoria učí našich medikov rodiť. Dotýkajú sa jej aj cez tablet
Zdroj: LF UK

Študenti Univerzity Komenského v Bratislave (UK) sa pripravujú do praxe aj vďaka unikátnemu pôrodnému simulátoru Victoria.

Lekárska fakulta UK v Bratislave (LF UK) je druhým zariadením v Európe, ktoré aktívne využíva vo výučbe tento typ simulátora. Victoria je najnovším členom rodiny simulátorov na Ústave simulačného a virtuálneho medicínskeho vzdelávania LF UK.

Ako naozaj!

Victoria je aktívne využívaná vo výučbe predmetu pôrodníctvo a gynekológia – pri nácviku úkonov spojených s pôrodmi a so starostlivosťou o matku a dieťa.

„V rámci scenára je možné podľa požiadaviek hodiny nastaviť ľubovoľný fyziologický a patofyziologický stav mamičky vrátane pred- alebo popôrodných komplikácií, čo možno skombinovať s pôrodnými komplikáciami a vytvoriť tak krízové situácie, s ktorými sa budúci lekári môžu stretnúť v praxi. Pôrod je veľmi realistický aj vďaka zvukom, možnosti naplnenia krvou alebo močom i možnosti vykonania cisárskeho pôrodu,“ približuje doc. RNDr. Pavol Vitovič, PhD., vedúci ústavu.

Na hodinách študenti pristupujú k simulátoru ako k reálnemu pacientovi, učia sa celý postup pri príjme pacientky – od získania anamnézy, vykonania základných vyšetrení, až po vonkajšie i vaginálne vyšetrenie. Na zistenie uloženia plodu v maternici sa používajú Leopoldove hmaty, ktoré si študenti môže vyskúšať na palpačnom brušku.

Dotyky cez tablet

Simulátor je ovládaný dotykovým tabletom, na ktorom je možné nastaviť širokú škálu parametrov. „Študenti si takto osvojujú mnohé praktické zručnosti dôležité pri starostlivosti o novorodenca i rodičku,“ vysvetľuje Vitovič.

Okrem pôrodného stimulátora má ústav ďalšie štyri. Ide o počítačom riadené a kontrolované bezdrôtové figuríny s realistickou anatómiou ľudského tela. Aj vďaka takýmto pomôckam sú budúci lekári lepšie pripravení na svoje povolanie.

Čítajte aj: Čokoládový experiment mladého Slováka: Bude liekom proti vysokému tlaku aj zelený čaj?

Simulator
2
Galéria
Zdroj: LF UK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM