Jakub Forgács Regióny

VIDEO a FOTO: Buď fit? Tu ťažko. Smutný pohľad na rozpadnuté bystrické ihriská

Bystrica sa môže pochváliť hneď niekoľkými outdoorovými ihriskami Buď fit. No hoci majú iba pár rokov, ich stav je žalostný.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO a FOTO: Buď fit? Tu ťažko. Smutný pohľad na rozpadnuté bystrické ihriská
17
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V roku 2013 pribudli v Bystrici externé športoviská Buď fit v areáli futbalového štadióna v Radvani, v areáli bývalej základnej školy Okružná a vo vnútrobloku v Podlaviciach. O dva roky neskôr sa ihriska dočkali aj ľudia na Severnej ulici. Ako sa píše na webe Záhradníckych a rekreačných služieb mesta, majú byť určené pre všetkých od 15 rokov a slúžiť na posilňovanie svalových partií, vykonávanie statického, či dynamického strečingu, ale aj na realizovanie funkčného tréningu.

Na všetky ihriská sme sa boli pozrieť osobne. Konštrukcie sú rozkývané, chýbajú hrazdy alebo celé stanovištia, vypadávajú drevené priečky… Hoci aj to najstaršie má iba päť rokov, už roky všetky chátrajú a mnohé ich stanovištia sú v dezolátnom stave.

Zdroj: Dnes24.sk

Reklamácie neriešili

Obrátili sme sa preto aj na mesto. Ako pre spravodajský portál Bystrica 24 uviedla hovorkyňa primátora Dominika Mojžišová, záručná doba na ihriská Buď fit bola dva roky. „Správcom ihrísk bola Správa športových a telovýchovných zariadení mesta, od 1. januára 2016 je to ZAaRES – okrem ihriska Buď fit na Severnej. V tomto prípade ZAaRES poskytol iba skúsenosti,“ povedala so slovami, že v súvislosti s ich stavom mesto neriešilo žiadne reklamácie, nakoľko išlo vždy len o mechanické poškodenie vandalmi, prípadné uvoľnené ukotvenie, ktoré riešil ZAaRES.

„Vieme, že vandali ničili tieto ihriská, najmä ihrisko na Okružnej ulici bolo viackrát zničené, vrátane tabúľ s návodmi na cvičenie. Väčšinou sa tak dialo v noci, no v jednom prípade bol páchateľ prichytený pri čine počas dňa. Z hľadiska riešenia s políciou bol problém klasifikovaný ako priestupok, žiadna náprava po tomto prípade nenastala. Celkovo sa tento vandalizmus stupňoval. Prvé tri roky ZAaRES ihriská pravidelne opravoval, investovali sme do opráv nemalé finančné prostriedky, no žiaľ, ani častejšie obchôdzky mestskej polície na našu žiadosť nedokázali zabrániť ničeniu týchto ihrísk,“ pokračovala Mojžišová. Ako dodala, prvé dva roky dokonca organizovali aj tréningy pod dohľadom špecializovaného trénera pre verejnosť bezplatne, no vzhľadom na upadajúcu kvalitu prvkov po viacnásobných opravách od toho časom upustili.

Aký bude ich osud?

Na názor sme sa spýtali aj Bystričana, ktorý ihriská podobného typu využíva. „Je to smutné. Drevené konštrukcie podľa mňa ani nemohli odolať vplyvom počasia a záťaži. V Brezne s tým napríklad problém nemajú, kovové konštrukcie držia. V Bystrici nájdete len s problémami kvalitné ihrisko, kde by ste si v tomto duchu mohli zacvičiť vonku. Menšie ihrisko je v parku pod Pamätníkom SNP, dve menšie konštrukcie pribudli na okraji Sásovej, ale väčšina mojich kamarátov chodí cvičiť radšej do New Faces Arény v Mestskom parku alebo na workoutové ihrisko pod internátmi UMB,“ povedal pre spravodajský portál Bystrica 24 workouter Martin, ktorý nás na tento problém upozornil.

A aký má byť osud chátrajúcich ihrísk? „Do budúcnosti sa plánuje len oprava ihriska Buď fit v Podlaviciach. Pôjde o opravu prvkov, ktoré sú v relatívne dobrom stave a dajú sa uviesť do podoby, aby plnili účel. Ostatné prvky budú v Podlaviciach odstránené. Na ihrisku Okružná sa pristúpi k oprave, alebo úplnej výmene za železné prvky, ale až po vyriešení oplotenia areálu a vyčlenení finančných prostriedkov na obstaranie nových prvkov. Na ihrisku v Radvani sa budúci rok plánuje veľká rekonštrukcia celého areálu, takže prípadné Buď fit ihrisko alebo sa workoutové ihrisko bude riešiť až následne,“ dodala Mojžišová.

Pozrite si na záberoch v priloženom videu a fotogalérii zábery z chátrajúcich ihrísk Buď fit v Bystrici!

V OBRAZOCH: Pohľad na zaplakanie. Bystrické ihriská Buď fit v dezolátnom stave
17
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM