Jakub Forgács Správy

VIDEO a FOTO: V bystrickej nemocnici otvorili nové oddelenie. Ako vyzerá a na čo slúži?

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta slávnostne otvorili zrekonštruované oddelenie maxilofaciálnej chirurgie. Pomáhať bude najmä pacientom s úrazmi a onkologickými ochoreniami v oblasti tváre.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO a FOTO: V bystrickej nemocnici otvorili nové oddelenie. Ako vyzerá a na čo slúži?
6
Galéria
Zdroj: TASR

Pacienti s úrazmi a nádormi v tvárovo-čeľustnej oblasti majú po rokoch dostupnú chirurgickú zdravotnú starostlivosť aj v Banskobystrickom kraji. Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici v piatok slávnostne otvorili zrekonštruované oddelenie maxilofaciálnej chirurgie.

Oddelenie pomáha najmä pacientom s úrazmi a onkologickými ochoreniami v oblasti tváre. Oficiálne je síce v prevádzke od novembra minulého roka, no ambulantnú starostlivosť poskytovalo v priestoroch ambulancií oddelenia urgentného príjmu, operačné výkony sa realizovali na centrálnych operačných sálach.

Zdroj: Dnes24.sk

Nové oddelenie tak podľa jeho primára Rastislava Slávika dáva možnosť poskytnúť pacientovi zdravotnú starostlivosť na jednom mieste a bez nutného prevozu na iné špecializované pracovisko.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) vyzdvihla na otvorení najmä prítomnosť oddelenia v nemocnici. „Rooseveltova nemocnica je jedna z najlepších štátnych nemocníc, ktoré máme. Je to koncová nemocnica a v rámci komplexnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti je nevyhnutné, aby poskytovala aj maxilofaciálnu chirurgiu,“ podotkla a pripomenula, že v rámci stratifikácie sa v nemocnici plánuje urgent typu 2, ktorý by bez tohto typu chirurgie nebol úplný.

Náklady na rekonštrukciu dosiahli podľa generálnej riaditeľky nemocnice Miriam Lapuníkovej takmer 400 000 eur. Približne 150
000 eur z toho tvorili výdavky na špecializovanú techniku. „Z ministerstva sme boli podporení sumou 60 000 eur, ktorú sme využili na vzduchotechniku,“ podotkla.

Oddelenie maxilofaciálnej chirurgie sa skladá z dvoch ambulancií, operačnej sály a zázemia pre zamestnancov. „Celkovo má toto oddelenie deväť lôžok, o ktoré sa delí s oddelením otorinolaryngo­lógie. Ide v zásade o tzv. plávajúce lôžka či moderný koncept, ktorý do budúcna po veľkej rekonštrukcii očakávame uplatniť,“ dodala Lapuníková s tým, že na oddelení pracuje osem sestier a šesť lekárov.

Pozrite si priložené video a zábery zo slávnostného otvorenia novovybudovaných priestorov Oddelenia maxilofaciálnej chirurgie!

V OBRAZOCH: Slávnostné otvorenie priestorov Oddelenia maxilofaciálnej chirurgie
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM