Rôzne Zo Slovenska

VIDEO + FOTO: Majstri ľadu a ich umelecké diela na Hrebienku

Atraktívne podujatie Tatry Ice Master, ktorého siedmy ročník sa konal uplynulý víkend na Hrebienku, už pozná svojich víťazov. Ľadové sochy tu však ostávajú naďalej.

Zdroj: Dnes24.sk

Už po siedmy krát, 12.-13. januára hostil Hrebienok vo Vysokých Tatrách neoficiálne majstrovstvá vo vyrezávaní ľadových sôch Tatry Ice Master 2019, ktorých sa tento rok zúčastnilo 10 tímov zo Slovenska, Ruska, Poľska, Česka, Rakúska ale aj z Walesu, Holandska, Lotyšska, Mongolska, a Japonska.

"Už v piatok privítal 20 ľadových sochárov z Tatry Ice Master samotný Lomnický štít. V nadmorskej výške 2634 m.n.m. pri teplote –17°C vytesal tím z Japonska z troch ľadových blokov ľadovú sochu vyjadrujúcu lásku muža k žene na druhom najvyššom vrchu Vysokých Tatier.“ Uviedla Veronika Littvová, riaditeľka Regiónu Vysoké Tatry s tým, že dôvodom výberu práve japonského tímu bol fakt, že Lomnický štít je miesto, kde slnko vychádza ako prvé a Japonsko je známe ako krajina vychádzajúceho slnka.

Samotný víkend už patril návštevníkom, ľadovým sochárom a zábave. Počas dvoch dní sa 50-ton ľadu premenilo na dych berúce ľadové sochy. „Víkend patril umeniu, hrám a súťažiam. Deti sa zabávali s maskotmi Olafom a Yetim, ale mohli si vyskúšať aj tesanie do ľadu. Je možné, že nám aj vďaka tomu vyrastú mladí ľadoví sochári,“ uviedla Littvová.

Prvý súťažný deň patril téme Gotika. Sochári vo svojich dielach zobrazovali gotické prvky a výjavy. Odborná, trojčlenná porota rozhodovala podľa prísnych kritérií ako použitie techniky, technické zručnosti a úroveň obťažnosti, rozmery a symetria, zhoda sochy s návrhom, či dôraz na detail. Samozrejme dôležitým kritériom bol aj prvý dojem či kreativita a celkový, konečný dojem diela. Sobotný koncert Peter Bič Projekt, večerné žrebovanie tomboly, atraktívna a dych berúca ľadovo-ohňovú show v podaní tímu z Holandska a nádherné nasvietené sochy len umocnili pozitívne pocity zo sobotného dňa.

Víťazi 1. súťažného dňa:

1.miesto: Mongolsko = Baatar Dorjnamil, Khashbaatar Solongo = chrlič
2.miesto: Japonsko = Junichi Nakamura, Hiroaki Kimura = chrlič
3.miesto: Slovensko = Miroslav Trnovský, Michal Husár = Gotický oblúk a Madonna od Majstra Pavla z Levoče

Cenu sympatie, o ktorej rozhodovali hlasovaním diváci si odniesol tím z Mongolska (Mongolsko = Baatar Dorjnamil, Khashbaatar Solongo = chrlič).

OBRAZOM: Majstri ľadu opäť ovládli Hrebienok
83
Galéria
Foto: Monika Gécziová / Zdroj: Dnes24.sk

Nedeľa patrila Voľnej téme. Sochári v tento deň zobrazovali svoje pocity, dojmy, myšlienky. Porota aj tieto sochy hodnotila podľa rovnakých kritérií ako sochy z predchádzajúceho dňa. Nedeľný koncert Billyho Barmana a dievčat zo SĽUK-u, večerné žrebovanie tomboly, atraktívna a dych berúca ľadovo-ohňová show v podaní tímu z Walesu a nádherné nasvietené sochy, predstavovali krásny záver tohtoročného Tatry Ice Master 2019.

Víťazi 2. súťažného dňa:

1.miesto: Rusko = Andrey Molokov , Sergei Potashew = predátor
2.miesto: Mongolsko = Baatar Dorjnamil, Khashbaatar Solongo = vrch – hora
3.miesto: Česká republika = Marián Maršálek , Ondřej Procházka = Dáma

Cenu sympatie, o ktorej rozhodovali hlasovaním diváci si odniesol tím zo Slovenska (Miroslav Trnovský, Michal Husár = štylizovaný anjel)

„Aj tento rok vznikli nádherné ľadové unikáty, ktoré si návštevníci Tatier budú môcť prísť pozrieť aj v nasledujúcich týždňoch. Všetky sochy sú absolútne unikáty. Vonkajšie sochy budú počas nasledujúcich dvoch týždňov nádherne farebne osvetlené a sú k videniu kým to počasie dovolí. Niektoré sochy sú chránené klimatizovanou kupolou a tie budú vítať návštevníkov až do apríla. Vstup do tejto Tatranskej galérie ľadových majstrov bude možný denne v rovnakom režime, ako je to pri Tatranskom ľadovom dóme a je samozrejme zdarma,“ dodáva na záver Littvová.

Zdroj: OOCR Región Vysoké Tatry
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM