Regióny

VIDEO: Na Hlavnom námestí sa týči sedemnásťmetrový vianočný stromček. Toto je ON

Ešte nemáme za sebou ani Sviatok všetkých svätých, no stromček na Hlavnom námestí už stojí. Pýtate sa prečo?

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Na Hlavnom námestí sa týči sedemnásťmetrový vianočný stromček. Toto je ON
15
Galéria

Na Hlavnom námestí v Bratislave v pondelok (31. októbra) osadili vianočný stromček.

Stromček je Bratislavčan

Tridsaťročný smrek obyčajný, ktorý vyrástol v Líščom údolí, bol podľa primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala jediným adeptom, mestu ho darovala obyvateľka Karlovej Vsi.

Primátor vysvetlil, že vianočný stromček bude zatiaľ stáť na obvyklom mieste neozdobený. Slávnostne ho rozsvietia v deň otvorenia Vianočných trhov, teda 18. novembra. Historické centrum mesta bude zdobiť do 30. decembra, na Silvestra už musí byť Hlavné námestie prázdne pre oslavy Nového roka.

Vyšší ako minulý rok

Tohtoročný stromček je oproti tomu minuloročnému vyšší aj širší. Vlani tu bol inštalovaný smrek omorikový, ktorý je o polovicu štíhlejší ako smrek obyčajný. Mal výšku 13 metrov.

Prečo mesto inštalovalo vianočný stromček tak skoro? Dôvodom je príprava Vianočných trhov. Primátor vysvetlil, že keby začali s osadením stromčeka v čase rozmiestňovania stánkov, ktoré je naplánované na 2. novembra, a stavania pódia, ťažká technika by sa na Hlavné námestie už nedostala. V súvislosti s Vianočnými trhmi prisľúbil aj niekoľko prekvapení, o ktorých bude včas informovať.

Čo bude so stromčekom po 30. decembri?

Vetvy, ktoré vydržia do konca roka zelené, ponúknu Mestské lesy bratislavskej zoologickej záhrade, ostatné skončia v komposte. Kmeň vianočného stromu rozpredajú pravdepodobne ako drevo do krbov.

Transport 17 metrov vysokého a dve tony vážiaceho ihličnana bol vďaka školským prázdninám a menšej premávke jednoduchší.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM