Jakub Forgács Kultúra Zo Slovenska

VIDEO: Podarená kapela mladých Bystričanov. Miesto nástrojov škrabky aj vŕtačka

V Bystrici vznikla poriadne originálna skladba. Vypočujte si Fanfáru na otvorenie záhradky pre škrabky, lopatu a vŕtačku.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Podarená kapela mladých Bystričanov. Miesto nástrojov škrabky aj vŕtačka
27
Galéria
Zdroj: Vimeo.com

Pred pár dňami sa dočkal slávnostného otvorenia projekt Tajovského kontrabetonáž. Betónové nádvorie areálu Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici sa vďaka nemu stalo zelenším, príjemnejším, modernejším, atraktívnejším a ekologickejším. Na otvorení vystúpilo aj poriadne netradičné hudobné zoskupenie mladých gymnazistov, ktorí svoju skladbu odohrali na škrabkách, lopate, fúriku aj vŕtačke.

Zdroj: Vimeo.com

Partia spolužiakov

Zisťovali sme, ako vôbec toto netradičné zoskupenie vzniklo. „Kedysi v prvopočiatkoch sa Maroš spolu s Filipom a ešte jedným spolužiakom, Šimonom, zamýšľali nad zvukmi nástrojov. To však bolo ešte dosť práce do konca projektu, a tak sa týmto úvahám neprikladal až taký význam. Neskôr, keď už práce nebolo mnoho, obnovila sa táto myšlienka. Pôvodný plán bol taký, že by bolo pekné vytvoriť nejakú hudbu k slávnostnému otvoreniu projektu Tajovského kontrabetonáž, ale nikomu sa nechcelo nahrávať vopred, a tak sme usúdili, že zahráme niečo priamo na mieste,“ povedal realizátor projektu a študent gymnázia Milan Kovalčík.

Milan oslovil Filipa, ktorý má k hudbe najbližšie, či by chcel niečo zahrať na slávnostnom otvorení a tento nápad sa mu celkom pozdával. „Mal však podmienku, že musí hrať aj Maroš. Tak sme zatiaľ boli traja – Filip Dobrocký, Maroš Grego a ja, Milan Kovalčík. Tu niekde by sa dal určiť vznik našej kapely. O pár minút neskôr sme ešte oslovili Maťa Timára, ktorý s nápadom byť v kapele súhlasil a pridal sa aj Braňo Kúkel,“ pokračoval v rozprávaní.

Chalani postupne objavovali, ako znejú ktoré záhradné nástroje a uvažovali, aké prvky ešte do diela zaradiť. Nápad mať kultúrny program si nechali „požehnať“ aj na vedení, a tak už len bolo nutné, vytvoriť skladbu pre otváranie.

Nešlo o recesiu

„K názvu Alternatívna školská kapela sme dospeli tak, že sme počuli z vedľajšej miestnosti hrať oficiálnu školskú kapelu a usúdili sme, že nám to ide lepšie. Skladba Fanfára na otvorenie záhradky pre škrabky, lopatu a vŕtačku síce bola naša prvá, no hoci v súčasnosti neplánujeme ďalšie podobné skladby, budeme na sebe pracovať a sme pripravení byť súčasťou kultúrneho vyžitia pri otváraní iných budúcich projektov, ktoré sa na našom nádvorí udejú,“ povedal Milan so slovami, že nevylučujú ani presah do iných oblastí.

Ohlasy na vystúpenie boli pozitívne, búrlivý potlesk na záver videa a žiadosť o prídavok sú toho jednoznačným dôkazom. „Niekoľko kritikov sa vždy nájde, ale napriek tomu veríme, že naša Alternatívna školská kapela má na pôde Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského svoje zaslúžené miesto. Hoci niektorí považujú naše vystúpenie za akýsi znak recesie, nie je to tak. Mysleli sme to vážne,“ dodal.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery projektu Tajovského kontrabetonáž!

V OBRAZOCH: Tajovského kontrabetonáž spravila nádvorie gymnázia zelenším
27
Galéria
Zdroj: Nadácia Ekopolis
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM