Lucia Lauková Zo Slovenska

VIDEO: Romantická panoráma z nitrianskej Kalvárie, v jej útrobách sú jaskyne

Ak by ste chceli rebríček najkrajších výhľadových bodov, Kalvária by v ňom bola na popredných priečkach. Presvedčí vás o tom aj najnovšie video.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Romantická panoráma z nitrianskej Kalvárie, v jej útrobách sú jaskyne
Zdroj: YouTube.com

Nenáročný výstup, pokoj a krásny výhľad na Nitru, aj tieto vlastnosti robia z nitrianskej Kalvárie obľúbené miesto pre domácich i turistov. Okrem toho sa k tomuto miestu viaže aj zopár zaujímavostí.

Najvyšší bod

Najvyšší bod vrchu má 213 m n.m., okolitý terén prevyšuje o 80 metrov. Vrchol ponúka výhľad na dominanty mesta, Šibeničný vrch, celý hrebeň Zoborských vrchov od drážovského kostolíka cez Zobor až po Žibricu a ďalej Kolíňanský vrch. Na severovýchode za dobrej dohľadnosti vidieť aj vzdialené hrebene Tribeča, Pohronského Inovca, Vtáčnika i Štiavnických vrchov s najvyšším Sitnom (1009 m n.m.).

Milióny rokov staré horniny

Zaujímavým je približný vek hornín, ktorý, ako uvádza mesto Nitra na svojej stránke, je 204 miliónov rokov. Najstaršie horniny môžete vidieť v skalkách juhovýchodne od vrchola Kalvárie nad Stračou cestou.

Ako bochník chleba

Kvôli ťažbe prirovnávajú skalnatý vrch Kalvárie k bochníku chleba, obhryzenému z každej strany ľuďmi, ktorí potrebovali pre svoje domy a cesty množstvo kvalitného kameňa.

Jaskyne v útrobách

„V období mladších treťohôr siahalo more aj k nitrianskej Kalvárii. Za spolupôsobenia tektonických procesov voda vyhlodala jaskynné dutiny s bohatou kvapľovou výzdobou,“ píše mesto Nitra na svojej stránke. Jaskyne boli objavené náhodne v 50. rokoch 20. storočia. Verejnosti sú však neprístupné. K najznámejším patrí Jaskyňa na Stračej ceste dlhá asi 50 m otvorená v roku 1913 a Jaskyňa pod vrcholom Kalvárie.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM