Aktualizované Prokop Slováček Svet

VIDEO, FOTO: Po piatkovej streľbe v Mníchove 10 mŕtvych, mesto bolo paralyzované

Streľba v nákupnom centre Olympia v bavorskej metropole Mníchov si vyžiadala podľa posledných informácií 10 mŕtvych. Slováci medzi obeťami nie sú. Hovorilo sa o teroristickom útoku.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO, FOTO: Po piatkovej streľbe v Mníchove 10 mŕtvych, mesto bolo paralyzované
Zdroj: TASR

NAPOSLEDY AKTUALIZOVANÉ O 00:30

Najnovšie informácie si prečítajte tu: Strelec z Mníchova je mŕtvy, zabil 9 ľudí, potom spáchal samovraždu

Polícia po polnoci potvrdila 9 mŕtvych obetí a okolo 20 ťažko zranených ľudí po piatkovej streľbe v nákupnom centre Olympia v Mníchove. Pracovala s verziou, že útočili zrejme traja strelci. Ešte o pol jednej v noci mali byť na úteku a v mieste útoku a v širokom okolí prebiehala policajná razia.

Nakoniec pribudol ešte jeden mŕtvy, samotný strelec, ktorý zrejme spáchal samovraždu.

Podľa agentúry Reuters polícia nevylúčila, že išlo o teroristický útok. Hovorila o „akútnej teroristickej hrozbe“, informovala spravodajská stanica BBC.

Polícia presne nevedela, kam strelci utiekli. „Dávajte si na seba pozor a vyhýbajte sa verejným priestranstvám,“ odkázala mníchovská polícia cez Twitter.

V súvislosti so streľbou boli do služby v mníchovských nemocniciach mimoriadne povolaní lekári a zdravotné sestry. Toto opatrenie malo preventívny charakter. Či boli nejakí zranení hospitalizovaní a koľko ich bolo nebolo známe.

Nervozita v meste

V Mníchove vládla nervozita a miestami chaos, najmä v okolí hlavnej železničnej stanice, ktorá bola z dôvodu policajnej akcie evakuovaná. V centre sa množstvo ľudí zabarikádovalo v kaviarňach a obchodoch, informoval na webe týždenník Focus.

Najnovšie informácie si prečítajte tu: Strelec z Mníchova je mŕtvy, zabil 9 ľudí, potom spáchal samovraždu

Polícia vyzvala aj obyvateľov z okolia Mníchova, aby do mesta nechodili. Nefungovala vlaková, ani mestská hromadná doprava. Tí, čo sa nedostali domov, sa pripravovali na bezsennú noc, alebo prespali v pristavených autobusoch.

Polícia vyzvala ľudí, aby sa vyhli verejným priestranstvám a nezverejňovali fotografie alebo videá z policajnej akcie. „Nepodporujte útočníkov,“ odkázala polícia cez Twitter.

Európa je v strachu

Tento útok nasleduje len niekoľko dní po tom, ako v pondelok 18. júla v Nemecku útočník sekerou a nožom zranil viacero ľudí. Útok sa odohral v osobnom vlaku neďaleko bavorského mesta Würzburg. Iba 17 ročný utečenec z Afganistanu útočil na cestujúcich bodnou a sečnou zbraňou, pričom tri z obetí mohli podľa agentúry DPA utrpieť život ohrozujúce zranenia.

Pred pár dňami vo Francúzskom Nice (14.7), ostalo po vražednom besnení muža v nákladnom aute 84 mŕtvych.

Mnichov strelba
15
Galéria
Zdroj: TASR
Strelba v Mníchove
1
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM