Rôzne Zo Slovenska

VIDEO: Zimné pneumatiky áno, či nie. Aké sú pravidlá v okolitých krajinách?

Ak sa chystáte autom do zahraničia, určite by ste nemali podceniť zimné obutie vášho auta. Aké sú pravidlá u našich susedov a v okolitých krajinách?

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Zimné pneumatiky áno, či nie. Aké sú pravidlá v okolitých krajinách?
Zdroj: TASR

Česká republika

Zimné pneumatiky sa musia používať od 1. novembra až do 31. marca. A to na cestách, ktoré sú označené príslušnou dopravnou značkou. Na všetkých cestách vždy v spomenutom časovom období, keď sa na nich nachádza súvislá vrstva snehu, ľad, alebo námraza, alebo sa dá predpokladať, že sa na ceste počas jazdy vyskytnú.

Rakúsko

Povinne musíte mať zimné pneumatiky od 1. novembra do 15. apríla. Ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, musíte mať nahodené aj snehové reťaze.

Maďarsko

U našich južných susedov nie je legislatíva, ktorá by prikazovala používanie zimných pneumatík. Ale v povinnej výbave auta musíte mať v zimnom období snehové reťaze.

Poľsko

Zimné pneumatiky tam nie sú povinné. Ale v zimnom období, ktoré trvá od 1. novembra do 1. apríla odborníci odporúčajú používať ich.

Ukrajina

Používanie zimných pneumatík neupravuje žiaden zákon.

Slovinsko

V období od 15. novembra do 15. marca musia mať domáci obuté zimné pneumatiky. Ak nie ste domáci, tak ich mať nemusíte. Ale iba ak sú cesty suché a nezasnežené. Inak áno.

Chorvátsko

Zimné obdobie v Chorvátsku trvá od 15. novembra do 15. apríla. Povinnosť zimného vybavenia platí pre každý typ vozidla.

Taliansko

V taliansku považujú za zimnú sezónu obdobie od začiatku novembra do konca marca. Použitie pneumatík nie je povinné, ale na niektorých úsekoch ho prikazujú značky.

Nemecko

Zimná sezóna v Nemecku trvá od 1. októbra do Veľkej noci. Zimné pneumatiky sú povinné podľa aktuálnych poveternostných podmienok. Takže môžete mať aj letné, ale ak je zlé počasie, radšej ostaňte doma.

FOTO: mapka www.oponeo.sk

Zimné pneumatiky áno či nie. Aké sú pravidlá v okolitých krajinách
6
Galéria
Zdroj: TASR a Internet
Zdroj: YouTube.com
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM