Rôzne Zo Slovenska

Viete, kde v Bratislave postavili pamiatkari hodinový hotel pre hady?

Hodinový hotel pre hady či hadie rekreačné stredisko. Čo sa tam asi robí?

Ilustračný obrázok k článku Viete, kde v Bratislave postavili pamiatkari hodinový hotel pre hady?
10
Galéria
Zdroj: TASR

Všimli ste si niekedy skupinu múrikov z lámaného sivého kameňa na svahu nad Leopoldovou bránou? Hoci pripomína pozostatky opevnenia hradu, nič také to nie je.

Rekreačné stredisko

Ide o hadie rekreačné stredisko. Dobre čítate. Múriky vznikli v 80. rokoch 20. storočia na nátlak vtedajších pracovníkov Mestskej správy pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody.

Pracovníčky ochrany prírody vtedy predpokladali, že hradný kopec je zvlášť dôležitou lokalitou výskytu niektorých druhov hadov. Pri úprave parku na Hradnom vrchu sa totiž zistilo, že tam žije veľa hadov.

Hodinový hotel

Aby sa tu cítili hady bezpečne, bolo potrebné postaviť im niečo ako „rekreačné stredisko“, ktoré by hadom aj jaštericiam v rušnom prostredí slúžilo ako ochrana a útočisko. Zámerom bolo tiež vytvoriť im miesto, kam by sa chodili páriť – niečo ako hodinový hotel.

V múroch medzi skalami schválne vybudovali medzery, kanály, chodby a iné diery, v ktorých sa mali hady cítiť ako doma. V tomto postavenom bludisku sa mali páriť a používať ho ako hodinový hotel. Avšak pri výstavbe múrikov sa zabudlo na to, že hady potrebujú na rozmnožovanie kopu sena a slnko. A tak vznikol hodinový hotel pre hady, v ktorom nikdy k láskaniu nedôjde.

V Bratislave žije užovka obyčajná, užovka fŕkaná, užovka hladká aj najväčšia teplomilná užovka stromová.

Hradný vrch
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM