Lucia Lauková Správy Rôzne

Viete, ktoré lieky nemôžete kombinovať? Pomôcť vám má nová bezplatná aplikácia

Lekárnici spúšťajú projekt, ktorý má odhaliť rizikové interakcie liekov. Ich nesprávna kombinácia vám môže uškodiť.

Ilustračný obrázok k článku Viete, ktoré lieky nemôžete kombinovať? Pomôcť vám má nová bezplatná aplikácia
Zdroj: TASR

Kombinácia niektorých liekov či výživových doplnkov môže uškodiť. Lekárnici chcú takýmto situáciám zabrániť, spúšťajú preto projekt, ktorý má rizikové interakcie odhaliť.

Bezplatná aplikácia

Pacienta má o nežiaducich kombináciách oboznámiť bezplatná aplikácia, od júla bude dostupná na webe interakcielie­kov.sk. „V aplikácii sa registrujú, zadajú užívané lieky, bezplatne sa mu poskytnú informácie o miere rizika danej kombinácie liekov a nevhodných potravinách,“ povedal na tlačovej konferencii prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ.

Konzultácia v lekárni

Do projektu je zapojených 200 lekární, tie pacientovi poskytnú i osobnú, tiež bezplatnú konzultáciu, ak by o to prejavil záujem. Vyhovujúci termín návštevy si záujemca bude môcť vybrať na webe lekárne. Komora si od projektu sľubuje zefektívnenie terapie. SleK taktiež predpokladá, že aplikácia vzbudí v pacientoch záujem o vlastný zdravotný stav.

„Lekáreň je relevantný zdroj informácií, sú tam vyškolení farmaceuti, ktorí dokážu byť plnohodnotnými poradcami,“ uviedla Miroslava Snopková z Farmaceutickej fakulty UK, ktorej študentom bude aplikácia sprístupnená na vedecké účely.

Zapojené lekárne sú členmi SleK, aspoň jeden farmaceut v nich má absolvovanú špecializáciu v odbore lekárenstvo. Podľa prezidenta Sukeľa bude pokrytie zapojenými lekárňami dostatočné.

Súčasť projektu

Na aplikácii, ktorá je súčasťou celoslovenského projektu Interakcia liekov, spolupracovala Slovenská lekárnická komora a spoločnosť DrugAgency, a.s. Tento projekt nadväzuje na minuloročné osvetové kampane lekárnikov, venovali sa napríklad bezpečnosti užívania liekov deťmi, tehotnými ženami a seniormi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM