Kultúra

Víkend v spoločnosti dobrého filmu: V kinách pristáli štyri novinky

November priniesol do kín štvoricu filmových noviniek. V ponuke je česko-slovenská komédia s Annou Polívkovou v hlavnej úlohe, ďalej pokračovanie hororu od Stephena Kinga a nemecký nominant na Oscara. Slovenskú dokumentárnu tvorbu zastupuje snímka o priateľstve a básnickej skupine Osamelí bežci.

Ilustračný obrázok k článku Víkend v spoločnosti dobrého filmu: V kinách pristáli štyri novinky
Zdroj: pixabay

Ženská na vrchole (r. Lenka Kny) je komédia v hlavnej úlohe s Annou Polívkovou, ktorá sa predstaví ako trochu svojrázna slobodná matka, úspešná majiteľka biokaviarne Helena. Na podnet svojej tety (Jana Krausová) odchádza s osemročným synčekom stráviť advent na horách, aby sa tak vyhla svojmu citovému problému. Vďaka roztržitosti a hre osudu v podobe pána farára (Roman Pomajbo) sa ocitá na vysokohorskej chate, kde samotársky horal Richard (Martin Dejdar) prevádzkuje adrenalínové športy.

Žije tu so svojou malou dcérkou Zuzou a živelným bratom Mišom (Marek Němec), uznávaným členom horskej služby, milovníkom žien a zábavy. Nesúrodá partička sa v snehom zapadanej chate rozhodne nenudí. A to Helena ešte netuší, že jej starostlivá milujúca matka (Jana Preissová) prinúti protestujúceho otca (Bolek Polívka), aby vyrazili na hory za nimi.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Film Osamelí bežci: Ideme ďalej! (r. Martin Repka) rozpráva príbeh básnickej skupiny, ktorá vznikla v roku 1963 a existuje dodnes. No predovšetkým je o veľkom priateľstve medzi jej členmi – Ivanom Laučíkom, Petrom Repkom a Ivanom Štrpkom. Ich osudy a životné peripetie boli rôzne.

Peter Repka sa v 70. rokoch presťahoval do Nemecka, Ivan Laučík väčšinu svojho života prežil v Liptovskom Mikuláši a Ivan Štrpka žil v Bratislave. Aj keď ich stretnutia neboli každodenné a nie vždy jednoducho realizovateľné, napriek všetkým prekážkam ich priateľstvo pretrvalo. Ich tvorba bola a stále je jednou z najzásadnejších v kontexte modernej slovenskej poézie.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Benni, dievča s tvárou anjela, no plné nespútanej energie, je hlavnou hrdinkou drámy Narušiteľ systému (r. Nora Fingscheidt). Termín „narušiteľ systému“ sa používa pre problémové deti, ktoré porušujú každé jedno pravidlo, deti, ktoré odmietajú prijať akýkoľvek druh štruktúry a ktoré postupne prepadnú cez trhliny detských zariadení sociálnej starostlivosti. Nezáleží na tom, kde je toto deväťročné dievča umiestnené, po krátkom čase ju odvšadiaľ vyhodia.

Koniec koncov, presne o to jej ide, pretože najviac zo všetkého túži opäť žiť so svojou matkou: ženou, ktorá nie je schopná vyrovnať sa s nevypočítateľným správaním svojej dcéry. Nemecký nominant na Oscara zároveň zobrazuje neúnavné pokusy pedagógov a psychológov, ktorí využívajú rešpekt, nádej a dôveru, aby vytvorili cestu vpred deťom, ktoré svojím správaním ohrozujú ostatných, aj samých seba v dôsledku ich nepredvídateľných výbuchov.

Zdroj: YouTube.com

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Od 7. novembra je v kinách aj Doktor Spánok (r. Mike Flanagan). Film nadväzuje na príbeh legendárneho hororu Stanleyho Kubricka Osvietenie (The Shining, 1980). Popisuje hrôzostrašné udalosti, ku ktorým došlo pred 40 rokmi v hoteli Overlook. Teraz už dospelý Dan Torrance (Ewan McGregor) sa usilovne snaží vyrovnať so svojím hrôzostrašným zážitkom z hotela a nájsť pokoj v duši. Všetko sa ale zmení vo chvíli, keď sa stretne s Abrou, odvážnym mladým dievčaťom, ktoré je obdarené mimoriadnymi schopnosťami označovanými ako „žiarenie“.

Zdroj: YouTube.com

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM