Kultúra

Víkend v spoločnosti filmu: V kinách pristáli komédie i príbeh mladého superhrdinu

Prvý aprílový týždeň priniesol do slovenských kín trojicu filmových noviniek. Prevláda komediálny žáner, na svoje si prídu priaznivci francúzskej komédie, fanúšikovia legendárnej Ivy Janžurovej či superhrdinských filmov.

Ilustračný obrázok k článku Víkend v spoločnosti filmu: V kinách pristáli komédie i príbeh  mladého superhrdinu
Zdroj: pixabay

„Je mi fajn, s. r. o.“ je názov francúzskej komédie, pod ktorú sa podpísala autorská dvojica Benoit Delépine a Gustave Kervern. Monique vedie spoločenstvo Emauzy blízko mestečka Pau, kde zamestnáva ľudí, ktorí sa dostali na dno a dostávajú novú šancu. Po rokoch sa z ničoho nič vráti jej brat Jacques – ľahtikársky darmožráč, ktorého zaujíma len jediné: ako zbohatnúť. Takže skôr, ako o rodinné stretnutie, tu pôjde o stret dvoch odlišných svetov.

Jacquesa k novému podnikateľskému zámeru inšpiruje jeho bývalý spolužiak, ktorý investoval do svojho nového imidžu, a tak sa stal úspešným. Dostane „geniálny“ nápad. Nahovorí Monique a zopár ďalších priateľov z jej komunity, že jedinú možnosť, ako začať nový život, ponúka plastická chirurgia. A tak sa spolu vydajú na bizarnú cestu do Bulharska, kde je takýto zákrok pomerne lacný. Účinkujú Jean Dujardin, Yolande Moreau, Jo Dahan, Jean-Benoit Ugeux. V snímke si zahrala aj pôvodom slovenská herečka Jana Bittnerová.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Od 4. apríla je v kinách aj Teroristka. Čiernu komédiu v hlavnej úlohe s Ivou Janžurovou nakrútil režisér a scenárista Radek Bajgar, ktorý sa s českou hereckou legendou stretol už pri natáčaní snímky Teória tigra (2016). Teroristka je príbehom učiteľky na dôchodku, ktorá celý život svojich žiakov učila, že základom všetkého je slušnosť a násilie nič nerieši. Lenže nakoniec zistí, že presne na toto sa gauneri spoliehajú. Keď jej proti arogantnému pôvodcovi lokálneho zla nepomôže ani starostka, zoženie si zbraň a rozhodne sa urobiť to, čo väčšinu zo smrteľníkov občas napadne, ale hneď tú myšlienku vytesnia.

Veľmi skoro však zistí, že ako je vražda zložitá morálne, je rovnako zložitá aj logisticky. Film otvára aj pálčivý problém súčasnosti – frustráciu spoločnosti z korupcie, arogancie mocných a bohatých, z neschopnosti vymôcť si právo a spravodlivosť na úradoch a inštitúciách, ktoré sú na to určené. Ďalej účinkujú Martin Hofmann, Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Eva Holubová, Jana Plodková. Slovensko zastupuje v obsadení Kristína Svarinská.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

V kinách je tiež adaptácia superhrdinského komiksu Shazam!, v ktorej 14-ročný Billy získa schopnosti, o akých sa mu ani nesnívalo. Stačí pritom vysloviť zázračné slovíčko – SHAZAM – a z chlapca sa stáva svojský hrdina, ktorý má zachrániť svet. Billyho, ktorý práve získal domov v novej pestúnskej rodine, si vybral mocný čarodejník, aby bojoval proti nespravodlivosti vo svete. Stačí pritom vysloviť jeho meno, zložené zo začiatočných písmen mien mýtických hrdinov.

Práve ich sily sa v okamihu spoja a chlapec začne vládnuť múdrosťou Šalamúna (anglicky Solomon), silou Herkula, odolnosťou Atlasa, magickými schopnosťami Dia (Zeus), odvahou Achilla a rýchlosťou Merkúra. O postavu Billyho a jeho superhrdinského alter ega sa podelili začínajúci Asher Angel a skúsený Zachary Levi. Réžie filmu sa zhostil David F. Sandberg, tvorca hororov Nezhasínaj! alebo Annabelle 2: Stvorenie zla.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM