Webnoviny - Svet

Vinári sa obávajú zvýšenej spotrebnej dane na tiché víno

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Martin HavranBRATISLAVA 17. mája (WEBNOVINY) – Slovenskí vinári a vinohradníci považujú návrh ministerstva financií zvýšiť spotrebnú daň z tichého vína zo súčasnej nulovej sadzby až na 40 eur na hektoliter za likvidačný pre domácich producentov vína. Podľa nich návrh ministerstva neprinesie do štátneho rozpočtu plánovaných 20 mil. eur, nakoľko výber spotrebnej dane a jej administrácia stoja viac, ako rezort financií na tejto dani vyberie. Zároveň upozornili, že žiadna krajina, v ktorej sa vyrába víno, neuplatňuje spotrebnú daň, aby naplnil štátny rozpočet.

Predseda Zväzu vinohradníkov Slovenska (ZVS) Igor Mancel uviedol, že správa kontrola a výber spotrebnej dane z vína by bol administratívne náročný proces, keďže na Slovensku je 15 tis. ľudí, ktorí môžu vyrábať víno. „Chceme zamestnať armádu colných a daňových úradníkov, ktorí budú prezerať šopy a pichať bajonetmi do slamy, ako v Červenom víne, alebo sa spraví toto opatrenie len formálne, zaplatí 7 – 8 najväčších výrobcov a zvyšok bude čierny obchod,“ pýtal sa Mancel.

Prezident Zväzu výrobcov hrozna a vína (ZVHV) Ľubomír Vittek upozornil, že zvýšenie spotrebnej dane z tichého vína so sebou prinesie aj nárast nelegálneho predaja a vráti tak Slovensko do doby, keď čierny trh tvoril asi 30 % z celkového objemu predaného vína. Od zavedenia nulovej dane sa totiž podiel čierneho trhu rapídne znížil.

Otvorený list premiérke

Vinári a vinohradníci upozornili aj na ďalšie negatíva spojené s návrhom rezortu financií. Podľa nich by nárast spotrebnej dane mal za následok zvýšenie priemernej ceny slovenských vín o viac ako 30 % a o prácu by prišlo 3 tis. zamestnancov, ktorí priamo pracujú vo vinohradníctve a vinárstve, alebo v nadväzujúcich sektoroch. O niekoľko miliónov eur by taktiež domácim vinohradníkom a vinárom stúpli administratívne a finančné náklady ako napríklad poplatky štátnej metrológii alebo na evidenciu colných skladov. To by ich znevýhodnilo oproti dovozcom, ktorí okrem spotrebnej dane nebudú mať žiadne takéto náklady navyše. Zástupcovia vinárov a vinohradníkov sa stretli aj s ministrom financií, kde však ich argumenty neboli vypočuté. Rezort podľa ich slov nezodpovedal ich odborné otázky a nepredložil ani analýzy, ktorými by svoj krok obhájil. „Z prístupu ministerstva financií sme boli sklamaní. Záver bol veľmi skeptický pre nás s tým, že ministerstvo je rozhodnuté ísť s týmto legislatívnym návrhom ďalej,“ konštatoval Vittek. Vinári a vinohradníci sa preto obrátili na predsedníčku vlády Ivetu Radičovú, ktorej zaslali otvorený list a vyzvali ju, aby stiahla návrh ministerstva financií.

Vinári a vinohradníci odmietajú taktiež argument ministerstva financií, podľa ktorého je víno nespravodlivo zvýhodnené oproti pivu a liehu, na ktoré je uvalená spotrebná daň. "Ministerstvo zabúda na jednu okolnosť, že priemerné víno slovenského výrobcu, pokiaľ cez toto víno urobím liter čistého alkoholu, tak to toho výrobcu stojí približne 9 eur,“ vysvetlil Mancel a na porovnanie doplnil, že výroba jedného litra liehu v priemyselnom liehovare stojí desať až dvadsaťnásobne menej. „Hovoriť o nejakej spravodlivosti ako o ekonomickej kategórii je úplne nezmyselné,“ povedal Mancel.

Ministerstvo financií tvrdí, že zvýšenie spotrebnej dane na víno je namierené predovšetkým na lacné dovozové víno a domácim producentom chce pomôcť tak, že im zvýšenie dane vykompenzuje prostredníctvom určitých dotácií. Vittek však upozornil, že Brusel zakazuje členským krajinám akúkoľvek podporu domácim výrobcom vína. „Nie je možné takýto mechanizmus nájsť, aby peniaze zo štátneho rozpočtu prišli naspäť vinárom,“ zdôraznil. Podľa neho ide len o ťahanie medových motúzov popod nos vinárov a vinohradníkov, aby nejakým spôsobom pristúpili na návrh ministerstva.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM