Regióny Správy

Viskupič má plán s opravou ciest v Trnavskom kraji: Obstarávanie in house

Jozef Viskupič na ministerstve rokoval o problematike verejného obstarávania (VO) na opravy ciest. TTSK vidí zásadné nedosatky. Na opravu chce kraj využiť obstarávanie in house.

Ilustračný obrázok k článku Viskupič má plán s opravou ciest v Trnavskom kraji: Obstarávanie in house
Zdroj: TASR

Predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič rokoval v stredu 9. mája na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR o problematike verejného obstarávania (VO) na opravy ciest.

TTSK je totiž súčasťou spoločného VO, ktoré zastrešuje Prešovský samosprávny kraj (PSK) a ktoré rieši rekonštrukciu a modernizáciu cestných komunikácií.

TTSK však vidí v procese zásadné nedostatky, ktoré môžu vážne ohroziť čerpanie eurofondov pri všetkých krajoch a nielen pri rekonštrukcii a modernizácii ciest.

Čo povedal Viskupič

Do konca roka musia kraje preinvestovať na tento účel až takmer 100 miliónov eur, pri TTSK by malo ísť zhruba o 16 miliónov eur. „Tento spôsob verejného obstarávania je veľmi problematický z titulu hrozby porušenia zákona o verejnom obstarávaní. Podľa nášho názoru nie je možné, aby bol PSK oprávnený robiť verejné obstarávania pre ďalšie tri kraje, okrem Trnavy pre Košice a Trenčín, pričom tieto kraje nemajú možnosť nijakým spôsobom zasiahnuť do VO a nie sú ani informované o konkrétnych krokoch a samotnom procese,“ uviedol Viskupič.

V prípade akýchkoľvek problémov pri tomto spôsobe VO podľa neho hrozí, že sa nestihne termín dokončenia projektov do konca roka 2018 a Slovensko bude musieť prostriedky z eurofondov vrátiť. „A veľmi veľkým problémom pre kraje môžu byť aj korekcie, tie sú totiž možné až do výšky 100 percent. Samozrejme, na rokovania sme prišli aj s riešením – v TTSK to chceme riešiť formou obstarávania in house, teda s využitím vlastných župných personálnych a technických kapacít,“ vysvetlil Viskupič, ktorý je zároveň aj predsedom Združenia samosprávnych krajov SK8.

Obstarávanie in house

TTSK nechce, ako dodal, brzdiť ani blokovať proces, „práveže sa snažíme byť hnacím motorom pri čerpaní eurofondov. Ide nám o to, aby sme prostriedky čerpali zákonne a čo najefektívnejšie. A tou najhospodárnejšou formou v terajšom krízovom stave je v tomto prípade obstarávanie in house“. To dá krajom šancu aj napriek krátkemu času zrealizovať pôvodné plány a pomerne rýchlo zariadiť rekonštrukciu a modernizáciu ciest. „Akékoľvek korekcie prostriedkov z eurofondov budú totiž ohrozením pre všetky kraje,“ uviedol predseda TTSK.

Ako informoval, zástupcovia ministerstva zobrali pripomienky na vedomie a budú iniciovať stretnutie na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO). Cieľom je získať stanovisko úradu k zákonnosti vyhlásenia spomínaného spoločného VO Prešovským samosprávnym krajom len na základe bilaterálnych zmlúv medzi predsedami. Informoval vo štvrtok hovorca TTSK Patrik Velšic.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM