Webnoviny - Svet

Víťazi Gypsy Spirit už známi

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Nositelia cien 3. ročníka Gypsy Spirit sú známi. Ceny slávnostne odovzdali v pondelok 23. mája v Bratislave. V šiestich kategóriách určených pre mimovládne organizácie, firmy, ale aj jednotlivcov sa o ceny uchádzalo 104 najrôznejších príbehov pomoci Rómom. Odborná porota súťaže na čele so známym českým aktivistom za ochranu ľudských práv Michaelom Kocábom a porota Čin roka, ktorej predsedala Lejla Abbasová, vyberali nositeľov cien z 19 finalistov.

Zo slávnostného odovzdávania ocenení si odniesli sošky v tvare srdca ako symbol ich ľudského prístupu a efektívnej práce s rómskou komunitou občianske združenie Lačho Drom v kategórii mimovládna organizácia. Porota ocenila jeho projekt Aktivizácia komunít ku skvalitneniu života a podpore zamestnanosti, vďaka ktorému sa podarilo zamestnať viac ako 30 nezamestnaných Rómov z obcí v okrese Poltár. Za systematické uskutočňovanie projektov zameraných na sociálnu pomoc a podporu rómskej komunity zo strany spoločností či firiem ocenili aktivity spoločnosti U.S. Steel Košice. Spoločnosť dlhodobo zamestnáva niekoľko desiatok zamestnancov z rómskej osady. V kategórii mimoškolské vzdelávacie aktivity zamerané na rómske deti a mládež porotu najviac oslovila činnosť Divadla z Chatrče, ktoré vedie Irma Horváthová z Komunitného centra ETP v Moldave nad Bodvou. Osobnosťou Gypsy Spirit pre rok 2011 sa stala Anna Ferkaninová. Starostka obce Nižný Komárnik získala cenu za dlhodobú prácu, ktorou prispieva k zlepšeniu postavenia Rómov. Za vyše desaťročie sa Anne Ferkaninovej podarilo zabezpečiť zavedenie elektriny a pitnej vody do pôvodných chatrčí, likvidáciu osady a vybudovanie obecných bytov nižšieho štandardu s vlastnou čistiarňou odpadových vôd, výstavbu mostu, prístupovej komunikácie k novostavbám i výsadbu zelene a parkovej úpravy pred novopostavenými domami. Porota sa zhodla na tom, že za Čin roka, ktorý prispel k záchrane života alebo zlepšil kvalitu života jednotlivca si zaslúži najvyššie ocenenie Jarmila Vaňová z Rómskeho mediálneho centra Mecem v Košiciach. Pri natáčaní reportáže v rómskej osade v obci Bidovce sa jej podarilo zabezpečiť dohodu starostu a miestnych Rómov o prácach na zavedení vody pre asi 150 ľudí v rómskej osade. Z novinárov navrhnutých na cenu Gypsy Spirit médiá ju napokon získala Janette Maziniová za to, že na svojom blogu otvorene zverejňuje osobné správy, týkajúce sa komplexných problémov i riešení rómskej problematiky.

Záznam zo slávnostného odovzdávania ocenení Gypsy Spirit 2011 odvysiela STV2 4. júna o 20:00 a 5. júna o 15:40. Viac informácií možno nájsť na webstránke súťaže – http://www.gypsyspirit.eu.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM