Peter Simon Regióny Zo Slovenska

VIZUALIZÁCIA krytej plavárne v Rožňave: Takto ju vidia študenti

Krytá plaváreň je v Rožňave roky rozoberanou témou. Zdá sa, že sa niečo v tomto smere pohlo. Pozrite, ako si ju predstavujú študenti košickej Stavebnej fakulty.

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIA krytej plavárne v Rožňave: Takto ju vidia študenti
13
Galéria
Zdroj: Stavebná fakulta TUKE

Nedokončený objekt krytej plavárne v našom meste chátra už desiatky rokov. Mal to byť na tú dobu moderný všešportový areál.

Niečo z histórie objektu

Ako pre náš web ešte minulý rok uviedol Ladislav Dávid z Technických služieb mesta Rožňava, ktoré stavbu spravujú, krytá plaváreň je rozostavaná, teda nie je ukončená. „V druhej polovici osemdesiatych rokov minulého storočia sa začalo s výstavbou, investorom bol vtedajší zväz telesnej kultúry. Po takzvanej nežnej revolúcii však prišiel zlom a rozhodnutie rozostavanú plaváreň ponúknuť bezplatne, teda úplne zadarmo mestu Rožňava. Mesto sa aj tešilo, že môže nejakým postupným spôsobom nájsť finančné prostriedky a dokončiť túto stavbu, no zatiaľ sa tak nestalo,“ povedal pri našej obhliadke plavárne.

Ako sme zistili, vo vnútri sa mal nachádzať na tú dobu moderný, dvadsaťpäť metrový bazén, taktiež sa tam počítalo s malým bazénom pre deti. Hore na poschodí sa mali následne vybudovať šatne a prezliekarne, v dolnej časti zas rôzne miestnosti pre služby a obchodíky.

Vypracovali vizualizáciu

Primátor mesta však pred časom na svojom oficiálnom webe zverejnil možnú vizualizáciu krytej plavárne, ktorú po dohode s ním vypracovali študenti Stavebnej fakulty v Košiciach. „V krátkosti by som chcel predstaviť vizualizáciu 25 m krytej plavárne v Rožňave. Žiadny projekt a sen sa nepohne bez toho, aby sme si nevedeli predstaviť čo chceme. Už roky sa tu hovorí o tom,že nám treba krytú plaváreň v meste, už veľa ľudí, kandidátov na poslancov a primátorov o tom hovorilo a sľubovalo. Samozrejme mne ako osobe to tiež nie je jedno a preto som začal konať a nie sľubovať a spojil som sa so Stavebnou fakultou v Košiciach a dali sme trochu hlavy do kopy, ako sa hovorí a zadali sme vizualizáciu krytej plavárne ako ročníkový projekt pre študentov menovanej školy,“ informuje Pavol Burdiga.

Na svojom webe sa teda podelil o výsledok celej práce. „Projekt je stavaný tak, že študenti vsadili objekt do už existujúcich priestorov plavárne, ktoré tam stoja už dlhé roky. Máme veľkú nevýhodu, že nemáme termálny prameň, čo by znamenalo polovicu úspechu. Pre zaujímavosť, po konzultácii s projektantmi finančné náklady na výstavbu tejto krytej plavárne by predstavovali približne 5 miliónov eur,“ dodal primátor.

Objekt posudzujú aj statici

„Zadali sme do verejnej súťaže vypracovanie statického posudku na existujúcu stavebnú konštrukciu plavárne. V týchto dňoch prebieha posudzovanie konštrukcií špecialistami zo stavebnej fakulty z Košíc. Keby bolo kladné stanovisko, mohlo by sa začať s vypracovaním projektovej dokumentácie. Uvidíme ako to dopadne, ale aspoň sme sa už pohli,“ zhodnotil Burdiga.

Pozrite si v našej galérii zábery z možnej vizualizácie krytej plavárne v Rožňave, ktorá len nedávno uzrela svetlo sveta.

Obrazom: VIZUALIZÁCIA krytej plavárne v Rožňave
13
Galéria
Zdroj: Stavebná fakulta TUKE
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM