Lucia Lauková Regióny Zo Slovenska

VIZUALIZÁCIE: Výťah na Nitriansky hrad by mal premávať za symbolický poplatok

Biskupstvo v Nitre pripravuje projekt výťahu na Nitriansky hrad. Hotové sú architektonické návrhy výťahu.

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIE: Výťah na Nitriansky hrad by mal premávať za symbolický poplatok
3
Galéria
Zdroj: zuskin s.r.o.

S výťahom na Nitriansky hrad súhlasí Pamiatkový úrad aj mesto Nitra. Biskupstvo Nitra už dalo vypracovať architektonický návrh výťahu.

Náklady podľa diecézneho ekonóma Martina Štofka zatiaľ nie sú odhadnuté. „Stále sme ešte len v príprave projektu na úrovni územného konania, takže nie je k dispozícii rozpočet,“ vysvetlil Martin Štofko.

Trasa výťahu má byť, podľa diecézneho ekonóma Martina Štofka, dlhá 95 metrov. Prevýšenie by malo dosiahnuť približne 34 metrov.

Výťah by mal prispieť k riešeniu dopravnej situácie na hradnom kopci. Podľa biskupského ekonóma by ľudia mohli zaparkovať auto na veľkom parkovisku pred zimným štadiónom, odkiaľ by ich na hradný kopec vyviezol výťah.

Výstavba výťahu

Výstavbu chcú financovať z eurofondov. „Realizácia závisí od mnohých vecí, ale predovšetkým od toho, či sa podarí získať finančné prostriedky z niektorých programov EÚ,“ dodal Martin Štofko.

Ako však uviedol ešte v júli tohto roku „Územné a stavebné konanie sú časovo náročné procesy, takže v budúcom roku ten výťah ešte nebude,“ povedal Martin Štofko.

„Výťah na hrad bude spoplatnený. Ráta sa so symbolickým poplatkom, ktorý samozrejme bude vychádzať aj z réžie prevádzky,“ konštatuje diecézny ekonóm Martin Štofko.

Nenápadný a jednoduchý

Výťah by mala byť jednoduchá kabínka pohybujúca sa šikmo hore po koľajnici cez lesopark pod Nitrianskym hradom. Pri priamom pohľade na hrad by bola koľajnička viditeľná len z jedného uhla od mestského parku. „Výťah by bol veľmi nenápadný. Dolu by bola malá nástupná stanica riešená jednoduchou konštrukciou s prekrytím, hore nevznikne žiadna stavba. Ľudia by vystúpili na predpolí hradu na strane parkoviska, pár metrov od strechy kaviarne,“ uviedol Štofko.

VIZUALIZÁCIE: Výťah na Nitriansky hrad bude premávať za symbolický poplatok
3
Galéria
Zdroj: zuskin s.r.o.
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM