Webnoviny - Svet

Vláčik Magda dnes vyrazí opäť do Slavošoviec

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Michal BurzaKOŠICE 28. mája (WEBNOVINY) – Klub historických a koľajových vozidiel (KHKV) vypraví 28. mája na Gemer ďalší nostalgický Gemerský expres. Jazda sa uskutoční v rámci projektu Nostalgické jazdy po zabudnutých tratiach, ktoré v tomto roku podporil aj Košický samosprávny kraj a niektoré obce dotknutých regiónov. Gemerský expres vyrazí v sobotu o 7:45. Obojsmerné lístky budú stáť pre dospelých 11 eur a pre deti šesť eur, bližšie informácie nájdu záujemcovia na stránke www.khkv.sk, kde si tiež môžu rezervovať lístky.

„Naše občianske združenie chce nostalgickými jazdami oživiť trate, po ktorých už osem rokov nepremáva osobná doprava. Aj touto formou chceme turistom priblížiť krásne a atraktívne regióny Slovenska, ktoré sú aj vďaka zastavenej vlakovej doprave v menšej pozornosti návštevníkov,“ povedal Ľubomír Lehotský z Klub historických a koľajových vozidiel.

Historický motoráčik Magda privezie cestujúcich z Košíc, Moldavy a Rožňavy, no možnosť povoziť sa ním budú mať aj cestujúci z celej Štítnickej doliny. „Vďaka spolupráci s obcou Rochovce, Štítnik, Ochtiná, Slavošovce a Čierna Lehota sme pripravili tri kyvadlové jazdy na trati Slavošovce – Štítnik železničná stanica a späť,“ povedal Lehotský. Cena lístka na kyvadlovú jazdu je jedno euro. Pripravené budú dva vlečkové motorové rušne T 334. Spolu s Magdou vytvoria peknú vlakovú zostavu. Na návštevníkov čaká aj jedno unikátne foto-prekvapenie.

Výlet do Rozprávkova

Okrem výletných kyvadlových jázd sú pre deti a dospelých pripravené tri exkurzie. Dve organizované a jedna individuálna. Po príchode do Slavošoviec sa cestujúci, ktorí budú mať o program záujem, rozdelia do dvoch skupín. Kým prvá pôjde na prehliadku papierenskej fabriky, druhá sa vyberie po stopách slovenského rozprávkara Pavla Dobšinského. Výlet do Rozprávkova – presnejšie do domu najznámejšieho rozprávkara – je určený najmenším.

Zdatnejší turisti sa môžu vydať po stopách plánovanej trate, na ktorú už stavitelia nestihli položiť koľajnice. Všetko ostatné však zostalo zachované, medzi inými aj takmer 3 km dlhý tunel. „Samozrejme, že turistom poradíme, no tentoraz pôjdu záujemcovia do tunela individuálne. Dobrodružná výprava síce nie je náročná, no zhruba 3 km dlhá trasa a návrat z nej preverí turisticky nadaných cestujúcich. Nezabudnite si preto baterky, lampáše či iné svietidlá, ktoré sú v dlhom tuneli neoceniteľnou pomôckou,“ informoval Lehotský. V prípade priaznivého počasia bude k dispozícii aj multifunkčné a futbalové ihrisko, kde budú pripravené hry pre deti. Asi najatraktívnejšia disciplína bude hod toaletným papierom do diaľky na cieľ. Miestni podnikatelia zabezpečia aj guláš, opekané klobásky a nebude chýbať predaj ovčieho syra.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM