Zo Slovenska

Vláda chce dobrovoľných vojakov motivovať vyšším príspevkom. O koľko viac dostanú?

Zvýšenie finančného príspevku pre dobrovoľných vojakov, či skrátenie doby trvania výcviku z 12 na 11 týždňov. To prináša novela zákona, ktorú odobrila vláda.

Ilustračný obrázok k článku Vláda chce dobrovoľných vojakov motivovať vyšším príspevkom. O koľko viac dostanú?
Zdroj: TASR

Zvýšenie finančného príspevku pre dobrovoľných vojakov bude približne o 200 eur. Zmeny v zákone vyplynuli z analýzy pilotného projektu, do ktorej bolo zapracované aj jeho hodnotenie z pohľadu prvých úspešných absolventov. Pilotný projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy ukončilo 31 absolventov.

„Projekt nedostal žiadnu stopku, ako to bolo nesprávne interpretované. Práve naopak. K novele dobrovoľnej vojenskej prípravy sme pristúpili, pretože ju chceme pre mladých ľudí ešte viac zatraktívniť. A ďalší dobrovoľní vojaci už teda budú cvičiť za lepších podmienok,“ uviedol ešte začiatkom februára minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) s tým, že základňa výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine je plne pripravená.

V rámci pilotného projektu dostávali dobrovoľníci príspevok 2,25 percenta zo sumy životného minima za každý deň. Po novom to bude 3,75 percenta. V súčasnosti je životné minimum na úrovni 198,09 eura na mesiac.

Vlastenectvo

„Nie je základným mementom peňažná záležitosť, ale neustále budeme klásť dôraz na zlepšenie a zvýšenie vlastenectva,“ skonštatoval Gajdoš.

S výcvikom ďalších dobrovoľných vojakov rezort obrany začne ihneď po účinnosti novely zákona, ktorá je navrhovaná na 1. júla 2017. Rezort obrany chce ročne vycvičiť približne 150 dobrovoľných vojakov. Gajdoš verí, že novela zatraktívni dobrovoľnú vojenskú prípravu pre mladých ľudí a pomôže plniť hlavný cieľ tvoriť zálohy OS SR.

Projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy je určený pre ľudí, ktorí chcú absolvovať vojenský výcvik a získať základné vedomosti a zručnosti potrebné pre plnenie úloh ozbrojených síl a krízového manažmentu. V rámci výcviku získa absolvent základné vedomosti a zručnosti napríklad z taktiky, streľby z ručných zbraní, orientácie v teréne, zdravotníckej prípravy, topografickej prípravy.

Vždy pripravení!

Zároveň tiež dosiahne vyššiu fyzickú a psychickú pripravenosť, sebadisciplínu a lepšie zvládne stresové a záťažové situácie. Počas odborného výcviku získa absolvent vedomosti z jednej z odborností strelec, ženista, odmorovač a spojár.

Po absolvovaní pilotného projektu sa spomedzi 31 absolventov desať rozhodlo stať profesionálnym vojakom. Gajdoš to víta, poukazuje však, že to nie je priorita.

„Nie je cieľom získavať profesionálnych vojakov, práve naopak, dobrovoľná vojenská príprava slúži na tvorbu záloh, tých najzákladnejších funkcií strelec, ženista, chemik a tak ďalej. Zároveň pri tvorbe záloh títo príslušníci akonáhle sú zaradení do zoznamu záloh, môžu sa prihlásiť do aktívnych záloh,“ zhrnul.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM