Lucia Lauková Správy

Vláda chce zakročiť proti prípadom sexuálneho vykorisťovania počas operácií OSN

Slovensko sa podpisom deklarácie pridalo k desiatkam štátov, ktoré odmietajú tolerovať sexuálne násilie páchané vojakmi. V mierových operáciách OSN sú prítomní aj Slováci.

Ilustračný obrázok k článku Vláda chce zakročiť proti prípadom sexuálneho vykorisťovania počas operácií OSN
Zdroj: TASR

Slovensko, podobne ako desiatky iných krajín odmieta tolerovať sexuálne násilie páchané príslušníkmi mierových operácií OSN na miestnom obyvateľstve. Vláda SR preto v stredu schválila politickú deklaráciu, ktorá potvrdzuje odhodlanie našej krajiny zakročiť proti takýmto prípadom.

V mierových operáciách OSN sú prítomní aj Slováci. Podpisom tohto dokumentu podporuje SR väčšiu zodpovednosť za dôslednú prípravu svojho personálu pôsobiaceho v týchto operáciách, zaväzuje sa poskytnúť OSN požadované osvedčenia o pracovníkoch, ktorí majú byť vyslaní v rámci jej misií. „A hlási sa k súčinnosti OSN pri prípadnom vyšetrovaní daných činov či pri pomoci obetiam, ako aj k vytvoreniu národného kontaktného bodu, s ktorým bude môcť OSN v takýchto prípadoch komunikovať,“ píše sa v materiáli.

Spomínanú politickú deklaráciu podpísalo do januára tohto roka 81 štátov. Nejde o právne záväzný dokument, je to vyhlásenie o spoločnom účele a zámere OSN a signatárskych členských štátov „odstrániť utrpenie spôsobené sexuálnym vykorisťovaním počas operácií OSN“.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM