Aktualizované Prokop Slováček Zo Slovenska

VLÁDA: Elektronické preukazy poistencov nebudú, dostane občiansky dieťa?

Elektronické preukazy poistencov, ktoré mali byť pôvodne realitou ešte vlani, nebudú nakoniec vôbec. Rozhodla o tom vláda.

Ilustračný obrázok k článku VLÁDA: Elektronické preukazy poistencov nebudú, dostane občiansky dieťa?
Zdroj: internet

Termín zavedenia elektronických preukazov sa najprv posúval a teraz ich vydávanie ministerstvo zdravotníctva navrhlo zrušiť úplne. Poistenci majú pre potreby elektronického zdravotníctva využívať občianske preukazy s elektronickým či­pom.

„Osoby, ktorým bol vydaný občiansky preukaz s elektronickým čipom, budú môcť takýto občiansky preukaz použiť aj na prístup k údajom v elektronickej zdravotnej knižke, ako aj na svoju identifikáciu u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti,“ píše sa v návrhu novely.

Kto nemá čip, použije rodné číslo

Keďže občiansky preukaz s čipom nemá ešte každý, do konca roka 2021 budú môcť ošetrujúci lekári či záchranári pristupovať k údajom z elektronickej zdravotnej knižky zadaním rodného čísla.

Poistenci budú na preukazovanie využívať dovtedajšie preukazy poistenca. Tie budú zdravotné poisťovne vydávať len tým poistencom, ktorí nemajú vydaný občiansky preukaz s elektronickým čipom. Možnosť vydávania európskeho preukazu poistenca zostáva nezmenená.

Občianske aj pre deti

Deťom do 15 rokov by sa mohli časom začať vydávať občianske preukazy bez fotografie. Majú slúžiť na ich identifikáciu v rámci elektronického zdravotníctva. Pripustil to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Presný termín zatiaľ známy nie je.

Rodičia by zároveň v prípade záujmu deťom mohli na krátky čas vybaviť aj občiansky preukaz s fotografiou. Ten by mohol v Európe slúžiť podľa Kaliňáka ako cestovný doklad namiesto pasu. Pravdepodobne by sa mohol vydávať na dva roky.

Ilustračné foto: www.vicepremier.gov.sk

VLÁDA: Elektronické preukazy poistencov nebudú, využiť sa majú občianske s čipom
5
Galéria
Zdroj: TASR a Internet
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM