Správy Politika

Vláda Ľudovíta Ódora NEZÍSKALA dôveru parlamentu: Čo to bude znamenať?

Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietli jej programové vyhlásenie.

Ilustračný obrázok k článku Vláda Ľudovíta Ódora NEZÍSKALA dôveru parlamentu: Čo to bude znamenať?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Za hlasovalo 34 poslancov zo 136 prítomných, proti bolo 43 poslancov, 54 sa zdržali a piati nehlasovali. Vládu podporili len poslanci za SaS, nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera a Tomáš Valášek.

Zdržali sa Sme rodina, OĽANO aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho. Proti hlasovali len poslanci Smeru-SD a niekoľkí nezaradení.

Vláda tak bude do septembrových parlamentných volieb vládnuť bez dôvery parlamentu. V praxi to bude znamenať, že ministri síce budú naďalej riadiť svoje rezorty, ale obmedzene.

Vláda bez podpory

Ódor počas diskusie o programovom vyhlásení vlády (PVV) poslancov požiadal o dôveru a predstavil základné priority programu. Deklaroval, že jeho kabinet má ambíciu priniesť pokoj aj kultivovanú politickú diskusiu.

Aktuálne podľa jeho slov treba zabezpečiť riadny chod štátu, prípravu a implementáciu opatrení na pomoc obyvateľom s infláciou, ale aj riešiť štátne financie.

Viacerí poslanci vládnemu programu vyčítali, že obsahuje len málo konkrétnych riešení. Smeru-SD chýbalo aj zhodnotenie aktuálneho stavu v SR. Naopak, SaS či nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera dopredu avizovali podporu vláde. Sme rodina sa plánovala pri hlasovaní o dôvere zdržať.

Dva dni

Diskusia o vládnom programe trvala dva dni, vystúpili v rámci nej viacerí poslanci, viackrát sa vyjadril aj premiér a niektorí ministri. Zákonodarcovia sa zapájali aj faktickými poznámkami.

Vláda predstúpila pred parlament so svojím programom v utorok (13. 6.). Kabinet odborníkov vystriedal exekutívu Eduarda Hegera, ktorá v decembri minulého roka stratila dôveru parlamentu a vládla s dočasným poverením prezidentky Zuzany Čaputovej. Poverenie jej prezidentka odobrala v máji a vymenovala Ódorovu vládu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM