Zo Slovenska

VLÁDA: Rozhodla o výške materskej dávky, jasliach a menia sa hranice s Maďarmi

Rodičia si po novom budú môcť vybrať z niekoľkých služieb starostlivosti o svoje deti. Lepšie sa bude dýchať aj opatrovateľom.

Ilustračný obrázok k článku VLÁDA: Rozhodla o výške materskej dávky, jasliach a menia sa hranice s Maďarmi
Zdroj: TASR

Mamičky na materskej sa dobrej správy nateraz nedočkajú. Materská dávka sa zvyšovať nebude. Taktiež sa nepredĺži ani obdobie, kedy má žena nárok na materskú dovolenku. Poslanci z hnutia OĽaNO-NOVA dnes totiž v parlamente neuspeli s návrhom novely zákona o sociálnom poistení.

Poslanci navrhovali predĺžiť nárok na materské alebo materskú dovolenku z 34 týždňov na 52 týždňov. V závislosti od skutočností a podmienok, od ktorých oprávnené osoby odvodzujú svoj nárok, sa dĺžka nároku mala pomerne upraviť.

Jasle nebudú

Rodičia si budú môcť vybrať z niekoľkých služieb starostlivosti o svoje deti. Ako uviedol rezort práce, hlavným cieľom právnej normy je podpora zosúlaďovania rodinného a pracovného života.

Po novom by tak mali byť „detské jasle“ zadefinované ako sociálna služba.

Podľa ministerstva sa najčastejšie o malé deti starajú doma rodičia alebo starí rodičia. Novelou zákona sa má upraviť poskytovanie starostlivosti o dieťa do troch rokov veku alebo do šiestich rokov veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, najmä v čase, keď rodič alebo iná osoba, ktorá má dieťa zverené do osobnej starostlivosti, chodí do zamestnania.

Vyššie príspevky na opatrovanie

Ministerstvo navrhuje, aby sa služba na podporu zosúlaďovania rodinného života a pracovného života poskytovala buď terénnou alebo ambulantnou formou. Znamená to, že opatrovateľ bude poskytovať starostlivosť o dieťa v domácom prostredí dieťaťa alebo v účelovo vyčlenenom priestore zamestnávateľa rodiča, alebo v zariadení starostlivosti o deti.

Vláda zvýšila príspevok na opatrovanie ŤZP. Ten má stúpnuť zo súčasných 220,52 eura na 247,61 eura.

Zmena hraníc

Štátna hranica medzi Slovenskou republikou a Maďarskom sa má posunúť úpravami rieky Ipeľ. Zmeny na štátnej hranici zakotvené v zmluve súvisia s vodohospodárskymi úpravami rieky Ipeľ v okresoch Nové Zámky, Levice a Lučenec, vysvetlilo ministerstvo.

Hraničná čiara sa prekladá do novovybudovaného koryta toku a kompenzuje sa úbytok štátneho územia vzniknutý vodohospodárskymi úpravami.

Zasadnutie vlády 21. september
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM