Regióny

Vláda rozhodla. Sabinov dostane stovky tisícov eur. Na čo pôjdu?

V najbližších rokoch sa okresu Sabinov ujde čiastka blížiaca sa k štyrom miliónom eur. Naplánovaných je niekoľko aktivít.

Ilustračný obrázok k článku Vláda rozhodla. Sabinov dostane stovky tisícov eur. Na čo pôjdu?
Zdroj: TASR

Na podporu konkrétnych projektových zámerov v rámci Akčného plánu rozvoja okresu Sabinov vláda do roku 2020 vyčlenila regionálny príspevok v sume 3,84 milióna eur. Z neho je na tento rok určených 500.000 eur, na ďalší rok 850.000 eur.

Primátor vie, kam peniaze pôjdu

Prijatie akčného plánu pre rozvoj okresu ocenil primátor Sabinova Peter Molčan. „V tomto roku chceme tých 500.000 eur použiť predovšetkým na kapitálové výdavky v oblasti vzdelávania, predprimárneho a primárneho. Chceli by sme tiež začať v oblasti pilotných projektov sociálnej ekonomiky, čo sú obecné sociálne podniky, pričom táto oblasť predstavuje najvyššie čiastky," uviedol Molčan po rokovaní kabinetu. V pláne je vytvorenie minimálne ôsmich sociálnych podnikov s najmenej 120 pracovnými miestami, okrem Sabinova a Lipian aj v obciach Jarovnice, Červená Voda, Torysa, Pečovská Nová Ves, Rožkovany a Krivany.

PREČÍTAJTE SI: Prieskum sympatií k politikom: Danko a Kotleba stoja na opačných póloch

Výstavba centier

Ďalšou aktivitou je vybudovanie dvoch tréningových centier zabezpečujúcich ďalšie vzdelávanie dospelých – jedného v Sabinove a druhého v Lipanoch, ako aj vybudovanie dvoch regionálnych centier vzdelávania, ktorými budú stredné odborné školy v oboch mestách.

K podporeným projektom patrí aj vytvorenie klastra cestovného ruchu Sabinov, združení obcí v okrese či centra manažmentu regionálneho rozvoja. Podpora ide aj na zvýšenie kapacít v materských školách o celkovo zhruba 330 miest v Lipanoch, Jarovniciach, Pečovskej Novej Vsi, Toryse, Ražňanoch a Červenici pri Sabinove, ďalej na rekonštrukcie učební a zriadenie dielní na základných školách. Zvýšiť by sa mali aj kapacity sociálnych zariadení, napríklad strediska Skleróza Multiplex v Sabinove. K ďalším zámerom patrí budovanie cyklotrás a cyklochodníkov či výstavba voľnočasových rekreačných zón.

PREČÍTAJTE SI: Protesty proti Kaliňákovi pokračujú, opozícia hovorí o nových dôkazoch

Minister: Vzniknú pracovné miesta

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter konštatoval, že prostredníctvom prijatých opatrení v akčnom pláne už čoskoro môžu vznikať v okrese nové pracovné miesta.

„Úrad práce si ide automaticky pozývať starostov, zamestnávateľov a oboznamovať ich s možnosťami, ktoré aktívna politika trhu práce a jednotlivé nástroje prinášajú. Samozrejme, s postupom prípravy ďalších projektov, ktoré sa týkajú napríklad ľudských zdrojov, hneď ako budú ďalšie výzvy, budú pokračovať tieto konkrétne opatrenia vrátane sociálnych podnikov a ich podpory," dodal.

Vyše tisíc pracovných miest

Zníženie miery nezamestnanosti v okrese Sabinov podporou vytvorenia 1115 nových pracovných miest do roku 2020 je hlavným cieľom akčného plánu, ktorý dnes na svojom výjazdovom rokovaní v Sabinove schválil vládny kabinet. „Celková odhadovaná finančná investícia v rokoch 2016 až 2020 je 79,8 milióna eur, z toho z verejných zdrojov 57,9 milióna eur a 21,9 milióna eur zo súkromných zdrojov. Regionálny príspevok je na úrovni 3,84 milióna eur," informoval Úrad vlády SR. Akčný plán rozvoja okresu Sabinov predložil rezort dopravy.

Okres Sabinov je jedným z najmenej rozvinutých okresov, eviduje vysokú mieru nezamestnanosti. Jej výška v rokoch 2012 až 2015 k 31. decembru sa pohybovala medzi 28,4 % a 18,69 %, kým za rovnaké obdobie bola miera nezamestnanosti na Slovensku 14,44 %, respektíve 10,63 %.

Z dlhodobého hľadiska patrí okres Sabinov k okresom s najvyššou mierou nezamestnanosti, pohybuje sa v priemere na siedmej priečke v poradí s najvyššou mierou evidovanej nezamestnanosti v SR. V Prešovskom kraji patrí okresu dlhodobo tretia priečka s najvyššou mierou nezamestnanosti, pred ním sa nachádzajú okresy Kežmarok a Svidník.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM