Juraj Ščerbík Regióny Regióny

Vladimír Hažlinský: „K bicyklu patria aj zranenia.“

Dramatických 50 km na Čergov a Lysú.

Ilustračný obrázok k článku Vladimír Hažlinský: „K bicyklu patria aj zranenia.“
Zdroj: Juraj Ščerbík

BARDEJOV. Letná turistická sezóna sa rozbehla vo všetkých podobách. Bardejovčania nepotrebujú hľadať príťažlivé destinácia až tak ďaleko. Veď Čergovské pohorie patrí u nás medzi najkrajšie. Znalcom nielen na lyžiach, no najmä na horskom bicykli je Vladimír Hažlinský. Napriek niekoľkým zraneniam a zlomeninám stále vedie peletón silných nôh do pedálov. V prírode na bicykli jazdec žije adrenalínom. Spoznala to aj takmer štyridsaťčlenná skupina, ktorá prvú júlovú nedeľu 2.7. zdolala 50 km túru.

„Takúto trasu sme volili aj preto, lebo sa snažíme jazdiť čo najviac v teréne mimo asfaltových ciest. Spevnené a lesné cesty sú pre nás zážitkom. Po štarte v Promenádnom parku sme odbočili pri kaplnke pred Hertníkom. Bol to nádherný úsek po poľnej ceste s potôčikom. Napojili sme sa na cestu smerom na Čergovskú chatu. Je stále obdivovaná a príťažlivá. Pravdepodobne ju postavili Prešovčania spolu so skokanským mostíkom pre lyžiarov. Prvým chatárom bol človek z Ambrušoviec, z osady pod Čergovom. Dlhé roky slúžila na spoznávanie pohoria i športové vyžitie. Aj dnes je v dobrom stave, dá sa tam aj prenocovať.“ – priblížil prvé kilometre Hažlinský.

Po hrebeni na Lysú

Potom šliapli do pedálov ponad Ambrušovce na sedlo Besná, kde je Šport hotel. Na lesnej ceste nás prekvapili veľké polomy, tak sme museli zmeniť trasu cez hrebeň. Po náročnom stúpaní a občerstvení Hažlinský naviedol skupiny z kopca dole: „Cez chatovú osadu sme si to zjazdili až do Fričkoviec. Mali sme aj menšiu kolíziu. Kamarát zle odhadol situáciu, šmyklo ho do rigolu a spadol. Trošku som ošetroval rany a odreniny, oddýchli sme a pokračovali. Vrátili sme sa na chatu Čergov a po zvážení, na návrh kamarátov, sme si to namierili cez Osikov do Fričkoviec. Tu sme prispeli k oslavám dní obce a našli cestu domov. Takáto túra má dve zaujímavé časti. Najprv treba pedálovať hore, my skúsenejší sa z toho tešíme. Každý to zvládol po svojom, je o čom sa rozprávať. Zjazd je čosi úžasné, treba ísť s prehľadom, stanú sa aj nepredvídané okolností, úraz, defekt.“ Organizátormi sme stále ti istí, no výrazne potešila nová postava v sedle:

„Sme radi, že to s nami zvládla Darinka Marchevská. Začala intenzívne bicyklovať a v našom peletóne je takou čerešničkou na šľahačke. K tej bezpečnosti je treba pripomenúť, že my sme organizovaní v Klube slovenských turistov. Pri takýchto akciách pre verejnosť je každý zodpovedný za seba, poistení sme v rámci turistiky.“

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM