Správy

Vlaky na linke Košice – Kyjev budú premávať denne, cesta potrvá približne 18 hodín

Dopyt cestujúcich po osobnej vlakovej doprave na linke spájajúcej Košice s ukrajinskými mestami Čop a Kyjev sa podľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) zvyšuje.

Ilustračný obrázok k článku Vlaky na linke Košice – Kyjev budú premávať denne, cesta potrvá približne 18 hodín
6
Galéria
Zdroj: TASR

Košický samosprávny kraj (KSK) by viac uvítal zvýšenie aktuálnej železničnej dopravy v oblastiach, kde dlhodobo absentuje základná železničná dopravná obslužnosť. Nový cestovný poriadok začal platiť v nedeľu.

Ako pre TASR uviedol hovorca ZSSK Tomáš Kováč, národný dopravca eviduje nárast dopytu cestujúcich na uvedenej linke predovšetkým po zrušení vízovej povinnosti pre občanov Ukrajiny.

„Cesta vlakom totiž prebieha plynulo a bez zdržania, pričom na cestných priechodoch medzi Slovenskom a Ukrajinou je často nutné čakať aj viac ako hodinu. Linka do Kyjeva funguje už dlhé roky, avšak v súvislosti s migráciou pracovnej sily z Ukrajiny a rozvojom cestovného ruchu očakávame stúpajúcu tendenciu počtu cestujúcich medzi Slovenskom a Ukrajinou,“ vysvetlil.

Nárast cestujúcich

Košický kraj navštevuje čoraz viac ľudí z Ukrajiny aj podľa štatistík organizácie Košice Región Turizmus, ktorá v období od júna do augusta zaevidovala 3024 návštevníkov a 6981 prenocovaní v celom kraji. Rovnako za tým vidí vlaňajšie uvoľnenie vízových pravidiel, ale aj geografickú, kultúrnu a tiež jazykovú blízkosť.

„O priamom spojení s Kyjevom môžeme hovoriť pozitívne aj v kontexte zrušenej leteckej linky, ktorá v podstate fungovala na rovnakej trase, aj keď je samozrejmé, že časovo sa tieto dva druhy dopravy nemôžu rovnať. Napriek tomu je to však komfortná alternatíva zdĺhavého cestovania medzi Kyjevom a Košicami autom,“ povedala výkonná riaditeľka organizácie Lenka Vargová Jurková.

Po novom už sediaci cestujúci na trase Košice – Čop a späť nemusia prestupovať v Čiernej nad Tisou.

Bez prestupu

Ako pripomenula hovorkyňa predsedu KSK Anna Činčárová, zvýši sa komfort a skráti sa čas cestovania na Ukrajinu. Zmena sa nedotkne cestujúcich v ležadlovom vozni, ktorí aj doteraz cestovali do Kyjeva bez prestupu.

„Táto zmena pomôže zvýšiť pohodlie cestujúcich. Väčší prínos by však prinieslo zvýšenie aktuálnej železničnej dopravy v KSK, a to najmä v oblastiach, kde dlhodobo absentuje základná železničná dopravná obslužnosť. Napríklad na konkrétnych úsekoch Nálepkovo – Stratená – Červená Skala, Košice – Moldava nad Bodvou – Rožňava – Plešivec, Bánovce nad Ondavou – Veľké Kapušany, alebo Trebišov – Vranov nad Topľou,“ spresnila.

Vlaky na linke Košice – Kyjev budú premávať denne a cesta bude po novom trvať približne 18 hodín. Z Košíc vyrazí vlak do Kyjeva o 15.10 h, ktorý bude mať v porovnaní so starým grafikonom skrátený jazdný čas o tri hodiny a 25 minút.

V opačnom smere pôjde z Kyjeva o 18.30 h kyjevského času s príchodom do Košíc o 13.54 h, čo je v porovnaní so starých cestovným poriadkom rýchlejšie o 132 minút.

Zmena grafikonu

Košice sú s ukrajinskými mestami prepojené prostredníctvom priamych lôžkových vozňov bez prerušenia od roku 1947. Priamym vlakom s vozňami na sedenie boli Košice a Čop – bez nutnosti prestupu v Čiernej nad Tisou, prepojené do roku 2011.

V novom cestovnom poriadku ZSSK pribudli priame vlaky z Košíc do ukrajinského Čopu a späť so zaradenými priamymi vozňami linky Košice – Kyjev s prípojmi v Košiciach do a z Prahy a Bratislavy. Ako národný dopravca uvádza, ide o jednu z dôležitých zmien grafikonu vlakovej dopravy v KSK.

Ilustračné foto, TASR

Ukrajina
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM