Správy Rôzne

Vlani sa zo závislosti od drog liečilo najviac ľudí za posledných 10 rokov

Drogy sú veľkým problémom v celom svete. Na Slovensku vlani zaznamenali nárast počtu ľudí, ktorí sa od závislostí liečili.

Ilustračný obrázok k článku Vlani sa zo závislosti od drog liečilo najviac ľudí za posledných 10 rokov
Zdroj: Policajný zbor SR

Liečbu závislosti od drog podstúpilo vlani najviac ľudí za posledných desať rokov, išlo o 3253 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim rokom je to o 533 ľudí viac, oproti roku 2007 sa ich počet zvýšil o 1268, vyplýva z dát Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

Viac ako polovica sa už v minulosti liečila

Približne tretina závislých sa minulý rok liečila vo výkone trestu odňatia slobody. „Na závislosť sa viac liečili muži (2649) ako ženy (604),“ uvádza NCZI. Viac ako polovica (1737) pacientov už v minulosti pre drogové problémy podstúpila liečbu, týka sa to najmä užívateľov heroínu, hypnotík a sedatív. Prvýkrát v živote vyhľadalo liečbu 1413 pacientov, prevládala u nich závislosť od kokaínu a marihuany.

Najvyšší počet liečených užívateľov drog je z radov nezamestnaných (1345 mužov a 276 žien), z hľadiska najvyššej úrovne ukončeného vzdelania to boli najmä muži so stredným vzdelaním bez maturity (921) a ženy s ukončeným základným vzdelaním (243). „Väčšina liečených zo závislosti boli slobodní ľudia,“ informuje NCZI.

Najviac v Bratislavskom kraji

Vlani sa najviac od závislosti liečili 30-až 34-roční (712), v minulosti sa podľa NCZI liečili najmä 25-až 29-roční. „Z drogovej závislosti sa v minulom roku liečilo sedem detí do 14 rokov a 271 mladistvých vo veku od 15 do 19 rokov,“ informuje národné centrum. U oboch vekových skupín išlo najčastejšie o liečbu zo závislosti od marihuany.

Najväčší počet drogovo závislých pacientov bol v Bratislavskom (989) a Trnavskom kraji (450), najmenej v Prešovskom kraji (77).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM