Kultúra

Vlastná mena, rozmanitý tovar i módna prehliadka: Netradičný trh oživil centrum Zvolena

Centrum Zvolena tento týždeň ožilo. Na našom námestí sa odohral netradičný trh plný rozmanitého tovaru od domácich farmárov či remeselníkov. S eurami ste tam ale moc nepochodili...

Ilustračný obrázok k článku Vlastná mena, rozmanitý tovar i módna prehliadka: Netradičný trh oživil centrum Zvolena
Zdroj: Dnes24.sk

Stánky Živého trhu vyrástli v priestoroch Fun zóny priamo na zvolenskom námestí. Za vznikom tohto netradičného trhu stojí občianske združenie Živica, ktorému pomohlo i mesto Zvolen.

Množstvo lokálnych trhov vo Zvolene vzrastá. Ich umiestnenie je závislé od jednotlivých prevádzok, ktoré prídu s nápadom ich usporiadania. Väčšinou však v bočných uličkách mesta. Ani komunitný život dnes rozhodne nie je mainstreamom, nachádza sa skôr niekde v pozadí bežného života. Aj preto bol štvrtkový trh na námestí iný. „Dnešný svet nás tlačí k situácii, kedy sa zmysel komunity a jednotlivca v ňom úplne stráca. Tento trend pritom nie úplne zdravý, záleží na nás, ako sa k nemu postavíme,“ hovorí viceprimátor Zvolena Jaroslav Stehlík o motivácii k podpore samotného podujatia.

Platilo sa lokálnou menou

Trh ponúkal rozmanitý tovar od domácich farmárov či remeselníkov. S eurami ste tu ale nepochodili. Platilo sa lokálnou menou Živec, ktorú ste si tu mohli zameniť. „Platením v živcoch vysielame silný signál, že nám naozaj záleží na fungovaní miestnej ekonomiky a na vzťahoch v rámci komunity. Meniť je pritom jednoduché: jeden živec má hodnotu presne jedného eura,“ hovorí hlavná organizátorka podujatia Janka Udvardiová zo Živice. Pritom každý zamenený živec znamená 10 centový príspevok do Komunitného fondu od spoločnosti DM-drogerie markt. Peniaze sa použijú na obnovu mestského parku Lanice.

Šachová šou i módna prehliadka

Živec stál aj v pozadí veľkej šachovej šou, kde veľmajster Ján Markoš nastúpil proti trom súperom. Hral pritom naraz proti všetkým a so zaviazanými očami. Ten, kto ho porazil mohol získať 300 živcov. Nikomu sa to nepodarilo. jeden súper sním však uhral remízu.

Súčasťou Živého trhu bola aj módna prehliadka – samozrejme s ošatením od domáceho výrobcu. Nechýbali krásne domáce modelky a veselý domáci mejkap. Informačný stánok o mestskom parku Lanice, spoznávacie hry pre deti a na záver vystúpenie dvoch lokálnych kapiel boli ďalšou súčasťou štvrtkového popoludnia na námestí.

Foto: Martin Svatuška

Živý trh vdýchol život do centra Zvolena
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM