JAB Regióny

Vo Ferčekovciach uvarili jedlá od výmyslu sveta: Džuraví hľeb aj krevetový guľáš!

Niekoľko neprofesionálnych kuchárov si zmeralo sily na druhom ročníku Kotlíkového festivalu vo Ferčekovciach. A predviedli naozaj všakovaké špeciality.

Ilustračný obrázok k článku Vo Ferčekovciach uvarili jedlá od výmyslu sveta: Džuraví hľeb aj krevetový guľáš!
Zdroj: Dnes24.sk

Po vydarenom prvom ročníku tohto vskutku voňavého festivalu sa rozhodli organizátori aj pre jeho pokračovanie. Druhého ročníka akcie v mestskej časti Ferčekovce sa zúčastnilo desať súťažných družstiev, poväčšine zložených z troch členov.

Bohatá účasť

Ako nám prezradil jeden z organizátorov Ladislav Vastuško, tento festival je typický hlavne tým, že sa varia rôzne jedlá. Podmienkou je však navariť 20 litrov dobroty v kotline podľa vlastného výberu. „Tento rok máme dokonca medzinárodné družstvo, v ktorom varí gazdiná z Ukrajiny. Druhýkrát je tu aj družstvo z Hýb a, samozrejme, zastúpenie majú Ferčekovce a Spišská Nová Ves,“ vymenoval.

Čítajte tiež: Ľuďom sa naskytol úchvatný pohľad: Spišskou šiel lampiónový sprievod, VIDEO

Družstvá vskutku s originálnym pomenovaním ako Tri grácie, Pat a Mat, Triangel, Rock Fiš či Vykoľajený vlak pripravovali jedlá od výmyslu sveta. V kotlíkoch ste tak mohli uzrieť držkový, hovädzí, baraní či dokonca krevetový guľáš, no nechýbal ani boršč, holúbky či džuraví hľeb.

Gazdinka z Ukrajiny

Práve posledné jedlo začalo družstvo pripravovať tesne pred skončením súťaže. „Je to vlastne kôrka chleba, ktorá sa opraží na rozpálenej domácej masti a rozbije sa do toho vajíčko. Podáva sa to s paštétou, kečupom, majonézou a cibuľkou. Je to veľmi dobrá a rokmi osvedčená raňajkovina,“ vysvetlil so smiechom jeden z kuchárov.

Čítajte tiež: Miesto, kde neveríte svojim očiam: Manželia zo Spišskej stvorili impozantné diela

Ženské družstvo Sestry Slovanky mali vo svojom družstve aj gazdinku z Ukrajiny a preto sa rozhodli pripraviť pravý ukrajinský boršč. „Boli sme tu aj minulý rok a veľmi sa nám tu páčilo. Vládne tu úžasná atmosféra a sú tu skvelí ľudia,“ zhodli sa kuchárky. Na otázku či sa cítia so svojím jedlom na prvú cenu a odpovedali. „My sme skromné, hlavné je, aby všetkým chutilo.“

Zdravý guľáš

Netypický guľáš sa rozhodol pripraviť aj tím s názvom Rock Fiš . „Je to jedlo otestované z Anglicka. Krevetový guláš je zdravý, rýchly a veľmi jednoduchý. Presný recept nemáme. Je to taká overená improvizácia,“ opísali svoje jedlo. Ako prezradili v guľáši nájdete krevety, kalamáre, cesnak, maslo, olivový olej a veľa byliniek. Základom je podľa kuchárov paradajkový základ.

Čítajte tiež: Hrhovčania vyrobili megakúsok: Panvica, z ktorej by sa najedla celá dedina!

Štvorčlenná porota na čele so šéfkuchárom Petrom Jarošom nakoniec po dôkladnej ochutnávke vybrala tri víťazné jedlá. Prvé miesto patrilo tímu Triangel za Držkový perkelt grófa Erdődiho. Na druhom mieste sa umiestnil baraní guláš, ktorý navaril Doktor tím. Trojicu najlepších jedál uzatvorilo typicky zemplínske jedlo – holúbky – pripravované, podľa slov čisto ženského družstva s názvom Tri Grácie, s veľkou láskou.

Ako to vyzeralo na druhom ročníku Kotlíkového festivalu si môžete pozrieť v našej galérii.

Ferčekovce zažili Kotlíkový festival: Pozrite si fotoreportáž
38
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM