Prokop Slováček Svet

Vo Švédsku spustili dopravu budúcnosti: Elektrodiaľnicu pre kamióny

U nás jazdí na elektrinu trolejbus, alebo električka. Vo Švédsku však zašli ďalej. Spustili testovaciu prevádzku elektrodiaľnice, ktorá by sa onedlho mohla stať bežnou realitou.

Ilustračný obrázok k článku Vo Švédsku spustili dopravu budúcnosti: Elektrodiaľnicu pre kamióny
Zdroj: internet

Automobilová doprava patrí k jednému z najväčších znečisťovateľov ovzdušia. Každá drobnosť, ktorá pomôže znižovať množstvo emisií je vítaná. Vo Švédsku vkladajú veľké nádeje do elektrodiaľnice, po ktorej môžu jazdiť kamióny pripojené na troleje a využiť iba elektrinu.

Po Švédsku skúška aj v USA

Svoje sily a nápady spojili dve silné firmy. Výrobca automobilov Scania a Siemens. Priniesli prekvapujúce riešenie – elektrifikovanú diaľnicu, po ktorej jazdia kamióny pripojené na troleje. Skúšobná prevádzka sa uskutočnila 22. júna.

Projekt predstavili na dvojkilometrovej dráhe neďaleko mesta Gävle, približne 200 kilometrov od Štokholmu. Testovacia prevádzka potrvá dva roky. Ďalšiu podobnú elektrodiaľnicu postavia vraj v Kalifornii, tam sa do projektu vložil ďalší gigant – Volvo.

Kamiónový „trolejo“ mutant

Aký kamión vlastne môže po takejto diaľnici jazdiť? Nad korbou má špeciálne zariadenie, ktoré sa pripojí na troleje nad vozovkou. Tak ako električka či trolejbus.

Kamión dokáže vyvinúť rýchlosť 90 kilometrov za hodinu. Ak elektrina vypadne, jednoducho sa prepne na naftový motor. To znamená že môže úplne normálne môže jazdiť na klasickej diaľnici. „Dojazdovou“ záchranou je batéria, ktorá umožní vozidlu ísť ešte 3 kilometre bez napojenia na elektrinu.

Foto: scania

Eelektrodialnica video
1
Galéria
Elektrodialnica
5
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM