Kultúra

Vo Zvolene môžno obdivovať vyše 140 papierových betlehemov. Niektoré majú vyše 100 rokov

Betlehemy pochádzajú od známych českých autorov ako Vojtech Kubašta, Iva Fukalová, Jan Kudláček, Milan Teslovič, Pavel Langans, Zdeněk Petira, Pavel Pecina a ďalších.

Ilustračný obrázok k článku Vo Zvolene môžno obdivovať vyše 140 papierových betlehemov. Niektoré majú vyše 100 rokov
3
Galéria
Zdroj: TASR

Papierové rozkladacie betlehemy zo súkromnej zbierky rodiny Platekovej z Detvy vystavuje v týchto dňoch Lesnícke a drevárske múzeum (LDM) vo Zvolene. Jedná sa o priestorové kolorované betlehemy v rôznom stvárnení a v rôznej veľkosti.

Ako uviedla pracovníčka múzea Ľubica Richterová, Stanislav Platek s manželkou Lýdiou vytvorili zbierku papierových rozkladacích betlehemov, pozostávajúcu z takmer 140 kusov. „Nachádzajú sa medzi nimi aj veľmi vzácne a ojedinelé kusy,“ pripomenula.

Betlehemy pochádzajú od známych českých autorov ako Vojtech Kubašta, Iva Fukalová, Jan Kudláček, Milan Teslovič, Pavel Langans, Zdeněk Petira, Pavel Pecina a ďalších. „Zbierku obohacujú aj skladacie betlehemy a priestorové pozdravy z Ameriky, Anglicka, Nemecka, Talianska, Ukrajiny a Japonska,“ doplnila.

Návštevníkov múzea môžu zaujať aj vyše sto rokov staré „kúsky“, ale tiež súčasné betlehemy, ktoré dokážu navodiť pravú atmosféru Vianoc. Pre deti z materských a základných škôl je pripravená tvorivá dielnička, kde si po prehliadke vyrobia vianočný pozdrav pre svojich najbližších.

Na každého návštevníka čaká v múzeu ochutnávka medu z Topoľčianok, produkt štátneho podniku LESY Slovenskej republiky.

Výstava papierových betlehemov bude v LDM sprístupnená do 6. januára 2020. Zábery z nej si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Výstava papierových betlehemov vo Zvolene
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM