Správy Regióny Zo Slovenska

Vo Zvolene pribudol jedinečný automat. Môžete si v ňom vyraziť mince, FOTO

V priestoroch informačného centra mesta Zvolen v týchto dňoch nájdu turisti či domáci automat, prostredníctvom ktorého si môžu vyrobiť pamätnú mincu.

Ilustračný obrázok k článku Vo Zvolene pribudol jedinečný automat. Môžete si v ňom vyraziť mince, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen

Zvolen je s mincami prepojený – na Pustom hrade sa ich našlo za posledné roky viac než dosť – napr. rímska minca s portrétom cisára Galliena z 3. storočia, mince z 13., aj 16. storočia. Zaujímavosťou boli tie falošné, ktoré sa pravdepodobne razili priamo na hrade. Teraz si svoju pamätnú mincu môžu vyraziť Zvolenčania aj turisti. O tejto možnosti informovala Eva Hapčová referentka pre styk s verejnosťou z Mestského úradu.

V priestoroch informačného centra mesta Zvolen v týchto dňoch nájdu turisti či domáci automat, prostredníctvom ktorého si môžu vyrobiť pamätnú mincu. „Funguje to v mnohých iných mestách, tak prečo nie vo Zvolene? Je to milý suvenír, ktorý si môže odniesť domov ktokoľvek,“ hovorí Juliana Kochlicová Ištóková zo Zvolenského kultúrneho centra.

„V ponuke sú tri druhy mincí – zlatá, strieborná, bronzová, všetky sú vyrobené z mosadze, na prednej strane je reliéf Zvolenského zámku, na zadnej zase obrys Slovenska,“ vysvetľuje Kochlicová Ištóková. Suma za jednu mincu sa pohybuje od dvoch do troch eur za kus. „Zvolen má turistom čo ponúknuť a aj toto je len ďalší zo spôsobov, ako naše krásne pamiatky odprezentovať verejnosti,“ uzatvára riaditeľka kultúrneho a informačného centra.

V OBRAZOCH: Zvolen si razí mince
3
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM