Webnoviny - Svet

Vojaci v Afganistane našli spútané a zabité ženy

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA, AP KÁBUL 12. februára (WEBNOVINY) – Telá troch spútaných afganských žien so zapchatými ústami našli príslušníci síl Severoatlantickej aliancie (NATO) v jednom dome po prestrelke s povstalcami na východe krajiny, informovali v piatok armádne zdroje. K „príšernému objaveniu“ došlo vo štvrtok v noci v meste Gardéz, ktoré je hlavným mestom provincie Paktíám, uvádza sa v správe Medzinárodných síl pre podporu bezpečnosti NATO v Afganistane (ISAF).

Boje sa začali, keď vojaci robili v spomínanom dome raziu s cieľom nájsť militantov. „Niekoľko povstalcov sa zapojilo do prestrelky so spojeneckými silami a boli zabití,“ píše sa vo vyhlásení. „Následne z budovy vyšlo množstvo mužov, žien a detí, ktorých zadržali spojenecké sily. Keď príslušníci síl vstúpili do budovy, prehľadali ju a našli telá troch žien, ktoré boli zviazané, mali zapchaté ústa a boli zabité,“ píše sa v dokumente, podľa ktorého boli telá ukryté „v susednej izbe“. Zatiaľ nie je známe, kto ženy zabil, ale začalo sa forenzné vyšetrovanie, dodáva vyhlásenie.

V Afganistane sa nachádza okolo 113 tisíc vojakov síl NATO a síl pod vedením Spojených štátov amerických usilujúcich sa o potlačenie povstania vedeného islamistickým militantným hnutím Taliban. V týchto dňoch sa afganskí vojaci, americkí vojaci a vojaci NATO pripravujú na začatie rozsiahlej ofenzívy proti Talibanu v jednej z jeho bášt v južnej provincii Helmand.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM